De Week Van Wichel - Systeembeheerder bij NEH

Gepubliceerd op: 02-07-2018

We starten de serie met Wichel. Wichel werkt sinds 1 april 2013 bij NEH, waar hij het nog altijd erg naar zijn zin heeft: “Ik krijg enorme waardering van NEH: men gelooft in mij en ik geloof in NEH. Bij NEH kan alles, zolang je zelf de eerste stap zet.” Leuk feitje: “NEH is de derde werkgever waar ik op 1 april ben begonnen.”

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Als je met Wichel om tafel gaat zitten merk je het direct. Hier zit een man met passie, drive en enthousiasme. Volgens zijn functietitel is Wichel systeembeheerder, maar zijn dagelijkse werkzaamheden vertellen ons dat hij ook projectmanager, applicatiebeheerder, goeroe van de NEH ICT-omgeving, verkoper, docent, storagebaas en verbeteringsmanager is.

De vele rollen die Wichel vervult zijn onderbouwend aan zijn eeuwige motivatie om spullen beter te maken: “Ik vind het prachtig werk om een product te verbeteren. Daarom waardeer ik het als een fabrikant achter zijn product staat, zoals bijvoorbeeld Pure Storage.”


Hoho Wichel, dit gaat over jouw week.

Vraag Wichel iets over Pure Storage en je bent drie uur verder. Vanuit zijn passie voor het product raakt Wichel niet uitgepraat over de toegevoegde waarde in de dienstverlening van NEH. In het kort het begin van de samenwerking tussen Pure Storage en NEH door Wichel:

“Ik wilde Pure Storage direct van voor naar achter, zeven dagen lang, met ondersteuning van de ontwikkelaar uitpluizen. Dat was geen probleem. Ik ben vijf dagen voltijd bezig geweest, dag en nacht, zo mooi vond ik het. De ontwikkelaar bij Pure en ik belden elkaar soms om 3 uur ’s nachts met een nieuw idee om het nog sneller te krijgen. Sinds Pure Storage hebben we nooit een probleem gehad met de storage. Samen hebben we het product gemaximaliseerd voor onze dienstverlening. Niemand kan zeggen dat wij langzame storage hebben! Ik vind dat voor een bedrijf als NEH bijzonder gedurfd. Pure kwam met iets op de markt wat er eigenlijk nog niet was en NEH geloofde daarin.”


Nu dan, maandagochtend gaat jouw wekker…

“Mijn wekker gaat om 8.00 uur maar ik ben meestal al om 5.00 of 6.00 uur wakker. Dan pak ik mijn iPad en dan kijk ik of er systeemstoringen of andere zaken zijn die aandacht nodig hebben. Je kunt wel zeggen dat ik elke ochtend ‘vanuit bed’ werk. Dat doe ik vaak drie kwartier, waarna ik nog even blijf liggen."

“Onderweg naar kantoor heb ik mijn BlackBerry die vertelt wanneer er storingen zijn, zo blijf ik ook tijdens een lange rit goed op de hoogte”, vervolgt ‘de man van zestien telefoons’. Wichel legt uit: “Ik heb zestien telefoons en iets van vijf abonnementen. Klinkt misschien gek, maar ik vind het gewoon erg leuk om te weten hoe het werkt.”

Eenmaal op kantoor werkt Wichel eerst zijn bulk met mail weg. “Afgelopen week kreeg ik zo'n 269 mailtjes, waarvan 50 mailtjes die echt serieus behandeld moesten worden. Ik denk dat ik een uurtje of drie per dag bezig ben om dingen uit te zoeken uit de mail en mensen goed te beantwoorden. Dat komt ook doordat ik met de OTA (Ontwikkel, Test en Acceptatie)-omgevingen bezig ben, dan gaat het erg snel.” Het aantal telefoontjes op een dag? “Mijn gemiddelde ligt rond de 15 telefoontjes met klanten. Tijdens OTA-dagen ben ik weleens 42 keer op een dag gebeld. De telefoon ringde continu. Gelukkig kun je tijdens het bellen multitasken en gewoon verder werken.” Volgens zijn vrouw werken de hersenhelften van Wichel los van elkaar.


Dinsdag t/m vrijdag

Hoewel Wichel veel ad hoc werkzaamheden uitvoert, houdt hij er wel degelijk een weekplanning op na. “Dinsdag en donderdag heb ik verschillende meetings om zaken aan collega’s uit te leggen. SQL, storagebeheer, het inrichten van OTA-omgevingen. De kennis die ik heb deel ik graag met collega’s, zodat zij ook steeds beter worden.”

Sommige zaken houdt Wichel bij een klein groepje in beheer: “Er kan maar een beperkt aantal mensen bij onze virtualisatielaag. Dit is om de klant te beschermen tegen eventuele menselijke fouten.”

“Woensdag ben ik samen met Ton (infrastructuur specialist bij NEH) veelal met langetermijnprojecten bezig. Het updaten en verbeteren van onze systemen, netwerk-technisch alles in de datacenters aanpakken, nieuwe apparatuur testen om de omgeving nog beter te maken, stroomtoevoer aanpassen, documentsystemen, applicatiebeheer. Wij zitten niet stil.”

Vrijdag is een controledag, waarbij Wichel proactief beheer uitvoert op de systemen.


Weekenden

In de weekenden dan lekker vrij? “Als je van je hobby je werk maakt, kun je in principe altijd doorgaan. Ik blijf op zoek naar ontwikkelingen, technische snufjes en nieuwe ideeën. Mijn vrouw begrijpt dit gelukkig heel goed, zij ziet ook dat ik met mijn hobby bezig ben.”

“Updates voer ik daarnaast niet doordeweeks, maar in het weekend uit. Als er ook maar 1% kans bestaat dat er iets mis kan gaan, dan wil ik niet dat onze klant hier enige last van ondervindt. Uptime van onze klantomgevingen is het mooiste compliment.”


Het aantal uur per week

Dat zijn meer dan 40 werkuren per week, toch? “40 uur werk ik, de rest van de uren zet ik mijn broer aan het werk”, vertelt Wichel gekscherend. “Misschien werk ik inderdaad wel iets meer dan de gemiddelde persoon, maar dit heb ik nog nooit als last ervaren omdat ik elke dag mag doen wat ik leuk vind.”


Ben jij de nieuwe collega van Wichel?

We zoeken een systeembeheerder die net zo enthousiast is als Wichel. Bekijk hier de vacature.