De Week Van Stefan - Manager Consultancy en Engineering bij NEH

Gepubliceerd op: 03-09-2019

Stefan kan zich de tijd dat je je werkdag als Servicedesk medewerker startte door een DECT telefoon aan je broekriem te hangen nog goed herinneren. Elf jaar geleden kwam hij op detacheringsbasis bij NEH binnen. We spraken hem voor deze nieuwste editie van De Week Van.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Voordat zijn NEH-tijd aanbrak werkte Stefan in een computerwinkel, puur gericht op de particuliere markt. “Dat was leuk, maar ik wilde graag de zakelijke wereld in”, aldus Stefan. Vervolgens heeft hij zich als ICT-talent bij een detacheringsbureau aangemeld met als doel om een heel leerzaam kijkje in verschillende keukens te kunnen nemen. De eerste keuken werd die van NEH, waar hij niet meer is weggegaan.

In 2008 stapte Stefan bij NEH binnen, waar op dat moment ongeveer twintig man in dienst was. Het bedrijf was destijds nog gevestigd in het vorige pand aan de Storkstraat en was overzichtelijk opgebouwd. “Er was één lange gang waar alle kantoren aan zaten. Er hing een hele familiaire sfeer, je kende al je collega’s. Als er op de gang iets gezegd werd, was iedereen gelijk op de hoogte”, aldus Stefan. Er is sinds die tijd veel veranderd, NEH is enorm gegroeid en heeft een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt. Stefan: “Maar gelukkig is de sfeer nog steeds hetzelfde gebleven!”

Na acht maanden Servicedesk wilde Stefan graag verder met zijn carrière. “NEH wilde mij niet kwijt en bood mij de functie van Teamleider Servicedesk aan. Deze functie heb ik met plezier aangepakt, waarna ik een afdeling van 3 fte onder mijn hoede kreeg”, zo vertelt Stefan. In die tijd had NEH nog maar twee à drie woningcorporaties als klant, de andere klanten kwamen uit andersoortige branches. “Door de jaren heen zijn wij niet alleen als bedrijf gegroeid, maar zijn wij ons ook gaan specialiseren in woningcorporaties en  binnen deze branche zelfs marktleider geworden!”

Al snel groeide Stefan door naar de functie van Manager Consultancy en Engineering. Op de vraag wat hij in zijn functie graag wil bereiken antwoordt hij: “Ik wil de verbindende factor zijn tussen de techniek en alles wat een organisatie wil, waarbij de doelstellingen van de organisatie leidend zijn en de techniek dienend. Dat doe ik samen met een team van Consultants en Engineers, waarin ik de leiding mag hebben.” Verder houdt Stefan zich bezig met het realiseren van nieuwe, zakelijke kansen en is hij continu met zijn team aan de slag om nieuwe dingen te bedenken; visie op de werkplek, device management, IT-store enzovoorts. Bijblijven? Dat doet Stefan door te lezen, lezen en nog eens lezen. Gewoon in zijn vrije tijd, thuis op de bank! “Laatst heb ik een mooi boek gelezen over verandermanagement; hoe breng je een organisatie in beweging. Top-down werkt niet meer, bottom-up is de nieuwe manier. Leuk om te zien, NEH heeft nooit een top-down structuur gekend. Iedereen krijgt kansen om met frisse ideeën verbeteringen door te voeren voor onze klanten.”

“Het leukste aan mijn baan vindt ik het om klanten echt te helpen, door problemen en uitdagingen op te lossen met technologie.” Stefan geeft de voornaamste contactpersoon van de klant graag handvatten om hun organisatie in beweging te brengen. “Ik vind het ook leuk om medewerkers in mijn eigen team te coachen en te ondersteunen.” Daaraan voegt hij toe: “Maar ook het binnenhalen van een nieuwe klant vind ik erg leuk.” Hieruit kunnen wij wel opmaken dat Stefan breed geïnteresseerd is!

Hoe ziet de werkweek er verder uit? Op maandag gaat om 06.00u de wekker, om 06.20u zit Stefan in de auto en om 07.00u arriveert hij op kantoor. Op de maandagen en woensdagen gaat hij eerst een uurtje sporten bij de sportschool om de hoek. De dag ziet er verder heel divers uit; er zijn altijd wel enkele meetings over diverse onderwerpen. Teveel vergaderen geniet overigens niet Stefan‘s voorkeur: “Ik geloof in het ‘Think big and start small’ principe. En daar passen vergaderingen met hele grote groepen niet bij. Ik ben meer van de doeltreffende overleggen, de korte klappen, het liefst met de mensen die het moeten uitvoeren.”

Daarnaast is Stefan natuurlijk druk met lopende zaken, zoals offertetrajecten, aandachtspunten bij projecten of teamleden, de mailbox etc. “Ik probeer zo min mogelijk mails te beantwoorden, maar vooral langs de mensen te gaan of hen op te bellen. Ik ben voor persoonlijk contact.” Nou bevindt het kantoor van Stefan zich op de meest belopen route binnen het pand, dus er is altijd wel iemand die zijn of haar hoofd om het hoekje van de deur steekt.

Hoe ziet de dag er verder uit? “Om 15.30u ga ik naar huis, daar wachten twee dochters (2 jaar en 3,5 jaar) op mij. En hoewel ik op tijd vertrek van kantoor, hang ik mijn laatste zakelijke telefoontje meestal pas op rond 19.00u. Ik zal je vertellen, eerder zat ik geregeld zelfs tijdens het eten nog te bellen! Maar tegenwoordig probeer ik het goede voorbeeld aan mijn kinderen te geven en laat ik de telefoon dan liggen. Ook wel net zo gezellig!” Bij thuiskomst gaat hij eerst lekker koken (als ze een nieuw gerecht gaan proberen maakt Stefan die eerst). “Na het eten geef ik samen met de kinderen de vissen in het aquarium eten, daarna gaan de kids in bad en vervolgens brengen mijn vrouw en ik hen naar bed. Dan is het inmiddels 19.00u en heb ik tijd om wat te lezen, te kijken, het aquarium te onderhouden of mij te verdiepen in dingen waar ik overdag op het werk niet aan toe ben gekomen.”

Verder heeft Stefan volgens eigen zeggen weinig routines. Op weg naar het werk belt hij ’s ochtends regelmatig met collega Ben (van Schaik, Technical Consultant én medeoprichter van NEH, red.) om de dag door te spreken: “Doornemen welke klussen we samen te klaren hebben!”, aldus Stefan. Verderop in de week doet hij vaak klantbezoeken (hetzij in Leusden, hetzij bij een klant op locatie), maar zit hij ook graag bij zijn team om te horen wat hen bezig houdt, welke uitdagingen zij hebben en hoe hij hen daarbij kan helpen of daarin kan faciliteren.

Het 15-jarige bestaan van NEH, wat gevierd werd met een bezoek aan de Italiaanse stad Rome, is Stefan bijgebleven als een van de mooiste momenten van zijn NEH-tijd. “Verder zijn er zoveel leuke momenten uit al die jaren. Het Sinterklaasfeest vind ik altijd erg leuk met de kinderen. En de opening van de nieuwe Servicedesk na een verbouwing op de eerste verdieping vond ik ook leuk. Maar natuurlijk ook de verhuizing naar dit pand was een mooie happening. Ook de CorporatieGids LIVE-sessies.. er zijn zoveel mooie momenten te noemen!”

Wat betreft vrije tijd en weekenden speelt voornamelijk het gezin een grote rol in Stefan’s leven. Zijn vrouw is verzorgende van dementerenden en werkt in ploegendiensten. Afhankelijk van of zij moet werken, gaan ze op stap met de meiden. Bijvoorbeeld naar de dierentuin in Rhenen, vliegtuigen spotten, naar de zee, naar de kinderboerderij of bij lekker weer gezellig fietsen!

“Daarnaast heb je in het weekend natuurlijk de nodige verjaardagen, visites etc. Maar als ik daar niet druk mee ben, dan vind ik het erg leuk om thuis te klussen; een kast en ophanggedeelte in de garage maken, een steigerhouten lamp maken, de tuin aanleggen. Ik creëer graag nieuwe dingen, zowel op het werk als thuis! Ik hou van koken en probeer graag nieuwe recepten uit (meestal Italiaans of Aziatisch).’s Zondags gaan we naar de kerk. Wat ook erg leuk is, recent ben ik lid geworden van de vrijwilligersorganisatie JobHulpMaatje. Daarin hoop ik mensen te begeleiden in het zoeken van een passende job. Dat is een-op-eenbegeleiding.”

En dan de afsluitende vraag; waarom willen mensen volgens Stefan werken bij NEH? Zijn antwoord luidt dat NEH een uitdagende job biedt binnen een groeiende organisatie. Er hangt een familiaire sfeer binnen het hechte team. Het is hard werken met gezelligheid en een lach. “We zijn succesvol en er is toch niets leukers dan bij een succesvol bedrijf te werken! Als je hard werkt en je hoofd boven het maaiveld uitsteek, kun je mooie stappen maken voor jezelf. Er is ook aandacht en begrip voor thuis, zo kun je in goed overleg op tijd naar huis, om je eigen ritme en levensstijl vorm te geven. NEH stuurt op output en niet op input.”