De Week Van Roy - Netwerkbeheerder bij NEH

Gepubliceerd op: 07-08-2019

Onze alleskunner Roy werkt volgende maand precies zeven jaar bij NEH. Hij begon op de Servicedesk als eerstelijns Servicedeskmedewerker. Binnen één jaar werkte hij zich op naar Support Specialist (tweedelijns). Daarna werd hij Support Engineer en nu heeft hij zijn plek in de organisatie gevonden als Netwerkbeheerder.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

“Ik kwam hier werken via PEAK-IT, een detacheringsbureau”, legt Roy uit. Hij viel meteen met zijn neus in de boter. Nadat hij drie maanden in dienst was, stond het eerste bedrijfsuitje al gepland. “NEH bestond toen vijftien jaar en we gingen met het hele bedrijf (met aanhang) naar Rome. Dat kreeg ik te horen na het ondertekenen van mijn contract.”

Lachend grapt de Netwerkbeheerder in hart en nieren: “Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat systemen blijven draaien. Eerder bouwde ik de systemen en nu, als Netwerkbeheerder, zorg ik ervoor dat wanneer de Netwerk Engineers hun opleveringen documenteren, dit ook zo blijft draaien. Het bouwen van systemen en ervoor zorgen dat deze systemen blijven draaien, zijn twee verschillende dingen. Ik heb ervoor gezorgd dat er een splitsing is ontstaan in deze verschillende functies.”


Maandagochtend de wekker gaat

Na het woord ‘maandagochtend’ trekt Roy een bedenkelijk gezicht. “Ik heb eerst vijf koppen cappuccino nodig. Ik ben iemand die tot laat door kan gaan. Als bijvoorbeeld mijn manager vraagt of ik om half drie in de nacht een switch wil rebooten, dan doe ik dat. Vraagt hij ditzelfde om half zes in de ochtend, dan is dat no way. Ik kom wat later op gang, maar ik ben wel een echte diesel.” Bij Roy hoef je daarom ook niet op maandagochtend om één over negen aan zijn bureau te staan: “Dat gaat er bij mij gewoon niet in. Je vraagt eerst of ik een fijn weekend heb gehad.”


Dagelijkse routine

“Die koffie heb ik in de ochtend echt wel nodig. Na vijf minuten heb ik mijn eerste bak ook op om vervolgens een tweede te halen. Dan start ik mijn dag met het openen van mijn mail en agenda. Ik maak elke dag een planning voor mezelf. Over het algemeen zijn er geen gekke dingen, want je bent bezig met beheer. Je checkt het monitoringsysteem en controleert of er geen netwerken of systemen plat liggen.”

“Als een beheerder zijn werk goed doet, zorgt hij ervoor dat de firmware van netwerkapparatuur up-to-date is en dat het netwerk dermate beveiligd is dat er geen ongeautoriseerde toegang mogelijk is. Daarnaast heeft hij gecontroleerd dat de switches en lijnen niet overbelast raken, de hardware niet te warm wordt en tevens niet te lang up is. Als dat allemaal goed gaat en er gaat ondanks alles toch iets down, dan is er een incident.”


Vraagbaak van alles

Roy is een tevreden Netwerkbeheerder wanneer zijn geplande taken zijn afgerond. “Ik werk al een tijdje bij NEH en ik heb op meerdere afdelingen gezeten. Daardoor wordt je een vraagbaak van alles en nog wat. In mijn tijd bij de Servicedesk vroegen klanten ook naar mij, omdat ik hen zei waar het op stond. Ze krijgen van mij geen bullshit te horen.” 

Zijn geheim? “Problemen oplossen zit in mijn bloed. Ik verbind gemakkelijk linkjes met elkaar in mijn hoofd. Zo kom ik er snel achter wat het probleem is. Wij zijn de chirurgen van de computers, maar wij hebben ook tijd nodig om achter dat probleem te komen. Een arts kan ook niet ineens een ziekte in een lichaam oplossen. Mijn fysio is al tien weken bezig om mijn nekprobleem te verhelpen.”


Hoe ziet jouw weekend eruit?

“Ik ben echt een uitslaper en ik kan genieten van een lekker ontbijt. Ik maak broodjes klaar en zet thee voor mijn vriendin. Op zaterdag gaan we altijd even naar buiten, de stad in. Meestal komen we weer met iets nieuws thuis. In de avond gaan we graag naar de bioscoop en dan zien we het liefs een film van het genre science-fiction, futuristich of fantasy. De film Ready Player One vind ik heel goed. Zo af en toe grijp ik naar een boek, het liefst iets met tovenaars. Want zo voel ik me ook als ik met netwerk bezig ben.”


Wat zie jij als één van de mooiste momenten van jouw NEH-tijd?

“In het begin is alles nieuw en dan ontwikkel je de meeste kennis. Dat vond ik een hele leuke periode. Naar mate de tijd vordert, zie je hoe alle systemen echt werken en in elkaar steken”, blikt Roy terug. Over een specifiek moment is hij heel duidelijk: “Het moment dat ik bij Netwerkbeheer terechtkwam, springt er voor mij uit. Dat was mijn doel en daar ligt mijn passie. Ik zit op de juiste plek.” Een ander hoogtepunt is het ondertekenen van zijn vaste contract. Dit moment werd dan ook uitbundig gevierd door ’s avonds uit eten te gaan met zijn hele familie. 

“Waarom mensen bij NEH willen werken? De sfeer is heel informeel. Als je werkzaamheden zou willen uitvoeren die niet bij jouw profiel passen, krijg je de mogelijkheid om deze toch op te pakken. Je kunt bij NEH je ideeën de vrije loop laten gaan, als je dit maar goed verantwoord. Het moet natuurlijk wel een voordeel zijn voor het bedrijf.”


Ben jij de nieuwe collega van Roy?

We zoeken een Netwerkbeheerder die net zo gedreven is als Roy. Bekijk de vacature.