De Week Van Pim - Projectmanager bij NEH

Gepubliceerd op: 03-06-2019

Deze editie van De Week Van staat in het teken van Projectmanager Pim. Als tiener begon Pim aan zijn stage bij NEH, waarna hij direct in dienst kwam. “Dit is inmiddels alweer 10 jaar geleden. Ik wilde voor mijn stage bij een goed bedrijf aan de slag, dus NEH paste eigenlijk direct én nog steeds goed bij mij.”

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je weer klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweken van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om onze klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Officieel werkt Pim sinds 1 februari 2010 bij NEH, echter daarvoor liep hij stage bij NEH: “Toen ik tijdens mijn opleiding op zoek ging naar een tweede stage, kwam ik uit op de site van NEH. Destijds stond daar nog op dat NEH werkte met AS400 een systeem dat ik goed kende.”


Van stagiair tot projectmanager
 

“Mijn sollicitatiegesprek had ik met Henny (Lammers red.). Hij stelde mij de vraag “waarom kom je bij NEH?”, ik legde uit dat het AS400-systeem mij erg aansprak. Zijn reactie was echter “oh, daar werken we al jaren niet meer mee, de website is verouderd”. Dit maakte niet uit, want ik legde Henny uit dat ik vooral stage wilde lopen bij een goed ICT-bedrijf zoals NEH. Twee weken na het gesprek ben ik aan de slag gegaan.”

En betekende dat koffie halen en kopietjes maken? “Niet echt. Of eigenlijk, echt niet!”, vertelt Pim. “Samen met Egon, Ton en Frans (die broodjes kwam brengen) heb ik ons toenmalig nieuwe datacenter opgebouwd. Het leuke is dat ik als projectmanager dit datacenter ook weer samen met Egon heb afgebouwd. Dus dat is een mooie cirkel.”


De bewandelde weg
 

De als stagiair begonnen projectmanager wist dat hij door wilde groeien bij NEH: “Na mijn stage mocht ik direct de functie netwerkbeheerder creëren. Deze functie bestond nog niet, maar de mogelijkheden waren er. 7 jaar lang heb ik deze functie met veel plezier vervuld. Netwerkbeheer/techniek is iets wat ik kan en tegelijkertijd wist ik dat ik niet altijd deze functie wilde behouden en verder wilde groeien. In de zoektocht naar mijn volgende stap zag ik dat het bij projectmanagement erg druk was. Ik ben daarom bij Menno binnengestapt om te zeggen dat ik wel oren had naar die functie. Het eerste half jaar mocht ik een duo-functie vervullen, om te kijken of het bij me paste. Inmiddels ben ik 2,5 jaar fulltime projectmanager.”

En ook de organisatie heeft zich ontwikkeld in de afgelopen 10 jaar weet Pim: “Ik begon in het oude pand bij NEH. Met een man of 20 was het altijd ‘even langslopen en samen oplossen’. 
Nu we groter worden is dit anders, er komen meer processen bij onze dienstverlening kijken. In de kern zijn we echter nog steeds heel goed in langslopen en samen oplossen. Dit moet naar mijn idee ook behouden blijven.”


Maandagochtend gaat de wekker en dan?
 

“Dan gaat hij nog een keer, en dan nog een keer”, vertelt Pim lachend. “Uit bed ga ik alleen nog niet, want ik ga direct mijn mail behandelen. Dit geeft inzicht in wat voor dag/week er ongeveer op mij af komt. Wat heb ik laten liggen, wat is er ’s avonds en in het weekend gebeurd etc. Vanuit mijn ‘rustbubbel’ weet ik wat ik kan verwachten én kan ik makkelijker wat lijntjes uitzetten, omdat nog niet iedereen hard aan het rennen is. Mensen met wie ik moet schakelen (zoals engineers) zijn ’s ochtends vaak nog goed bereikbaar voordat ze naar klanten gaan.”

Na de mail is het tijd om te douchen, waarna Pim richting NEH gaat: “Als het druk is, ben ik er met 10 minuten. Ik woon zelf in Leusden, dus dat maakt de reistijd zo minimaal mogelijk en gelukkig maar. Elke dag reistijd zou ik vreselijk vinden. Dit is zonde van mijn werk/privé balans. Deze moet goed zijn, zodat ik scherp ben wanneer het nodig is.”

Eenmaal op de zaak ziet elke ochtend er eigenlijk hetzelfde uit: “Eerst neem ik als ontbijt een banaan en haal ik mijn thee. In totaal drink ik twee bakjes thee en daarna één Chocomel (uit pak en die opwarmen). Koffie daar doe ik niet aan. Met mijn kopje thee loop ik bij verschillende afdelingen langs. Even levelen met iedereen om de lijnen kort te houden. Daarna de dagelijkse mail lezen (die inmiddels alweer is binnengekomen) en bekijken hoe mijn agenda gevuld is.”

Even langs bij collega’s kan overigens ook een ander motief hebben voor Pim: “Met collega Ad heb ik een wekelijkse ‘bierexchange’. De ene vrijdag neem ik voor Ad een speciaal biertje mee en de volgende neemt Ad er een voor mij mee. Hierbij geldt één regel: het biertje mag nog niet gegeven zijn. Dit ontstond doordat ik twee jaar geleden met een la Chouffe bij Ad binnen liep en riep “volgende week ben jij aan de beurt”. Dit is twee jaar geleden en de meest speciale biertjes zijn de revue al gepasseerd. Leuk, omdat je biertjes leert kennen die je normaal gesproken niet zou drinken.”


Achterover leunen als het kan
 

“Als projectmanager draai je best een aantal projecten tegelijk. Het is leuk om van alles wat te hebben, zo wordt het werk geen sleur. Soms ben ik op 1 dag met 4 projecten bezig en bij elk project moet je scherp zijn. Dat vind ik echt heel leuk. In het begin ben je heel druk en af en toe moet je even inspringen of updates verzorgen. Als je in control bent doe je het als projectmanager goed en kun je soms zelfs even achterover leunen en een theetje drinken.”

Het verschil met zijn vorige functie weet Pim ook mooi te vatten: “Eerder zat ik echt op de achtergrond, helemaal ondergedompeld in de techniek. Nu ben ik compleet naar de voorkant gegaan. Ik ga in gesprek met de klant, bekijk wat er nodig is voor een succesvol project en breng dit met de juiste mensen tot stand. Het is geen 9-tot-5 baan, want werken in een project betekent dat je ook ’s avonds en soms in het weekend beschikbaar moet zijn. De afwisseling spreekt mij gewoon enorm aan!”

Ondanks de diversiteit in zijn werk is voor Pim alles terug te vatten in structuur en balans: “Elke dag is verschillend, omdat je als projectmanager her en der wordt ingezet. Overdag creëer ik daarom structuur. Vaste overleggen met collega’s en klanten, tijd die ik onderweg ben en zelfs een potje pingpong met collega’s plan ik in. Dit past wel in mijn structuur én het geeft inzicht voor anderen waar ik ben. Ik wil dat mensen weten waar ik mee bezig ben en wáár ik ben.”


Het mooiste moment
 

Misschien wel de lastigste vraag van het interview voor Pim, ‘wat is jouw mooiste moment bij NEH?’: “Om nu één ding te benoemen is gewoon heel lastig. Maar bijvoorbeeld de reis naar Rome met het hele bedrijf toen we 15 jaar bestonden was echt machtig om mee te maken. Eigenlijk alle feestjes die NEH organiseert zijn top, waarbij Slot Zeist (bij ons 20-jarig bestaan) er wel echt uitspringt. Hier heb ik mijn vriendin leren kennen. We wonen inmiddels samen, best bijzonder toch?”


Weekend goed gevuld
 

Projectmanager ben je altijd, bleek al uit De Week Van Egon. En bij Pim blijkt dit niet anders: “Als we in de zomer naar festivals gaan regelen we altijd busjes om met hele bendes feestgangers die kant op te gaan. Een beetje projectmanagement buiten werktijd. Andere weekenden vind ik het ook heerlijk om helemaal niets te doen. Lekker je rust pakken en gamen met vrienden en collega’s, dat is wel echt een uitlaatklep voor me.”

En verder? “Naar het paard van mijn vriendin en helpen met verzorgen waar ik kan, voetbal kijken (Ajax), barbecueën, casino af en toe, oh en reizen! Van stedentrips tot aan langere rondtrekreizen naar bijvoorbeeld Afrika. We zijn net terug uit Berlijn en voor onze aanstaande vakantie staat een trip naar de Seychellen op de kaart.”


Werken bij NEH
 

Voor Pim is het duidelijk waarom mensen die een nieuwe baan zoeken, voor NEH zouden moeten kiezen: “Het is hier een gemoedelijke omgeving. Je kunt je eigen tijd indelen, er wordt niet moeilijk gedaan over thuiswerken of een keer half uurtje eerder weggaan. Het is geven en nemen en dat wordt geaccepteerd én gewaardeerd. Daarnaast is er natuurlijk de stoelmassage, bar in de kelder, een pingpongtafel en de collega vrienden. Het complete plaatje is gewoon heel goed.”

Wil je bij NEH komen werken? Leuk! Bekijk alle vacatures.