De Week Van Patrick - Technisch Consultant bij NEH

Gepubliceerd op: 05-11-2018

Voor deze editie gingen we het gesprek aan met Patrick. De goedlachse technisch consultant werkt sinds maart van dit jaar bij NEH en hoewel nieuw in dienst, voelt hij zich vanaf dag één al onderdeel van de club.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?


De weg naar NEH
 

Op jonge leeftijd wist Patrick al dat IT ‘zijn ding’ was. De in Nederland geboren en op Curaçao opgegroeide rastechneut kwam in 1981 voor het eerst in aanraking met IT: “Van een vriend leende ik een VIC 20, waarna ik zelf de Commodore 64 heb gekocht. Dit waren computers zonder scherm, welke ik via de antenneverbinding aansloot op de televisie. In die tijd programmeerde je alles wat je wilde doen zelf.”

Het was tijd om een studierichting te kiezen. “Iedereen zei dat de toekomst in computers lag en ik vond dat gewoon al leuk. Na een overweging tussen het theoretisch georiënteerde Nederland of het praktijk georiënteerde Amerika, besloot ik Computer Science te volgen in Amerika. Na het behalen van mijn Bachelor heb ik drie jaar in Amerika gewerkt voordat ik terugkeerde naar Curaçao. Hier startte ik mijn eigen bedrijfje en werkte ik voor IBM, waar ik ook mijn vrouw heb leren kennen.”

Na een vijfjarig “uitstapje” in Nieuw-Zeeland, verhuisden Patrick en zijn vrouw in 2010 naar Nederland om dichter bij familie te zijn. Eén van die familieleden (neef Egon, al meer dan 10 jaar werkzaam bij NEH) vertelde constant leuke verhalen over zijn werkgever, NEH. “De verhalen klopte helemaal”, vertelt Patrick. “Vanaf dag 1 voelt NEH als een leuke en veilige plek om jezelf te zijn en goed te werken. De opdrachten, de omgang met collega’s, de goede sfeer. Het spreekt mij allemaal enorm aan!”


Van infrastructuur naar de Cloud
 

Eén van de ontwikkelingen die iedereen zal herkennen is de overgang naar de cloud. Waar Patrick zich jarenlang had gespecialiseerd in infrastructuur en Microsoft servers, zag ook hij deze ontwikkeling: “In Nederland heb ik voornamelijk een consultant rol gehad. Ik ontwierp de achterliggende structuur voor Microsoftdiensten als Exchange, Lync, Skype en SharePoint. Deze diensten heb ik veelal geïmplementeerd en onderhouden, waardoor ik veel bezig was met servers, patches, problemen oplossen, sizing en andere zaken. Toen ik de ontwikkeling naar de cloud zag gebeuren, heb ik mezelf omgeschoold richting cloud vaardigheden. Een goede zet, want dit bleek precies waar NEH naar op zoek was. Hierdoor versterk ik het consultants team met mijn kennis van cloud en help ik klanten met de inzet van diverse clouddiensten.”


Maandagochtend gaat de wekker en dan?
 

“Maandag sta ik rond 6 uur op en ga ik eerst een goed stuk wandelen met de honden. Dit is een goed moment om wakker te worden en de energie te laten stromen voor het begin van de week. Wanneer ik op kantoor ben begin ik met het maken van een algemene planning voor de week.”

De algemene planning biedt Patrick een basisstructuur: “Op een dag gebeurt er veel. Structuur vormt de basis waarop ik terug kan vallen. Zo probeer ik het meeste denkwerk in de ochtend te doen, want dan ben ik het meest fris. Dit is de tijd om diensten te ontwerpen of diep in een specifiek onderwerp te graven. In de middag is het vervolgens fijn om vergaderingen te hebben, verslagen bij te werken en om te kijken wat er is gedaan en wat er nog moet gebeuren.”


Dinsdag en woensdag
 

In zijn dagelijkse werkzaamheden is Patrick dus veelal op zoek naar de meerwaarde die clouddiensten voor klanten kunnen hebben. “Bij NEH krijg ik tijd om cloud ontwikkelingen bij te houden. Voorheen moest ik ontwikkelingen bijhouden van verschillende updates (patches). Nu ben ik bezig met hoe een dienst nog beter ingezet kan worden.”

Het is een verschuiving van dieptechnisch naar de klant: “Erg fijn, want het werk is direct relevant. Je ziet waar je het voor doet. Daarbij komt ook dat we bij NEH heel pragmatisch werken, zo ben ik nu de technisch project manager voor de migratie van één van onze klanten naar de Microsoft Cloud. Door het pragmatisme ontstaat er geen onnodige hiërarchie. Je kunt zelf bepalen of er mensen/resources nodig zijn. Dit houdt de lijnen kort en de klant wordt sneller gehoord en geholpen.”


Donderdag een halve dag
 

Voor het eerst in zijn leven is Patrick van de 40-urige werkweek afgestapt. “Dit werkt mentaal voor mij heel erg goed. ’s Ochtends loop ik net als op maandag eerst met de honden, waarna ik naar kantoor ga. Na de lunch heb ik vervolgens een vrije middag. Deze is overigens altijd erg snel gevuld, maar het haalt echt de druk van de ketel waardoor ik minder moe het weekend inga.”


Vrijdag nieuwe-kennis-dag

Met de druk van de ketel door de vrije middag, staat vrijdag in het teken van nieuwe kennis. “Vanuit Microsoft zijn er verschillende lijsten waarop ik geabonneerd ben. Daarnaast kijk ik veel op LinkedIn om te zien waar mensen mee bezig zijn. Ik neem echt de tijd voor de langere (technische) artikelen, welke ik in het weekend vervolgens laat bezinken. Tijdens de wandeling op maandagochtend weet ik of ik verdere opvolging ga geven aan nieuwe ontwikkelingen.”

Het leukste van zijn werk vindt Patick dat hij mag 'spelen en ontdekken': “Clouddiensten zijn enorm in beweging en het is een kunst om dit bij te houden. Hoe sluit de ene ontwikkeling aan op een andere en hoe sluit dit weer aan bij wensen van de klant. Uiteindelijk willen we alleen voor de nuttige dingen gaan. Dit bespreek ik dan ook vaak met de andere consultants. Samen bepalen we hoe nieuwe ontwikkelingen bij specifieke diensten aan kunnen sluiten. Vervolgens bouwen en introduceren we de nieuwe dienst.”


De weekenden vooral lekker actief

Met een zittend beroep vindt Patrick het heerlijk om in het weekend lekker actief te zijn. “Natuurlijk ben ik veel met de honden bezig. Daarnaast wandel ik graag en veel. Zo heb ik bijvoorbeeld twee keer meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse (waaronder dit jaar). Daarnaast hebben we veel sociale contacten en heb ik van IoT (Internet of Things) mijn hobby gemaakt. Ik bouw zelf apparaatjes om het huis te automatiseren, zo heb ik een slimme thermometer en een apparaat die de deuren in de gaten houdt. Eigenlijk is werken in de ICT voor mij een professionele hobby.”


Lijkt werken bij NEH jou ook leuk?

Dat komt goed uit! NEH is altijd op zoek naar nieuwe collega's. Kijk hier of er een mooie vacature voor jou tussen zit.