De Week Van Manfred - Manager Infrastructuur & Beheer bij NEH

Gepubliceerd op: 16-12-2019

Voor deze editie van ‘De Week Van’ hebben wij gesproken met Manfred, Manager Infrastructuur & Beheer. De man die veel klanten (van naam) zullen herkennen van de onderhoudsberichten die hij per e-mail verstuurt, of als de persoon die meedenkt in oplossingen die het beheerproces en bedrijfsproces van de klant raken.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Manfred is direct na zijn opleiding Telematica in 1997 als systeembeheerder begonnen in het onderwijs. Voor een jaartje, dacht hij, om ervaring op te doen en daarna weer verder te kijken. Maar dat liep anders. “Omdat het onderwijs ook steeds meer ging investeren in IT heb ik bij deze werkgever uiteindelijk meerdere functies bekleed en kon ik blijven genieten van de schoolvakanties”, aldus Manfred. Toen er na 15 jaar werd besloten om de IT uit te gaan besteden, werd het voor Manfred tijd om zijn horizon elders te gaan verbreden. Hij kreeg een tip van een oud-collega, Willem van Zalk (destijds Service & Support Specialist, red.) dat er bij diens werkgever NEH een functie vrij kwam als System Engineer. Dat klonk interessant, dus Manfred ging het gesprek aan. Na enkele verkennende gesprekken werd hem gevraagd of hij niet de functie van Egon Janssen (Teamleider Beheer) wilde overnemen. Egon wilde namelijk als Projectmanager aan de slag. Manfred: “Ik had vanuit mijn vorige werkgever al ervaring opgedaan om IT’ers aan te sturen, dus ik dacht, waarom niet!”

En zo geschiedde dat Manfred ruim zeven jaar geleden, op 29 mei 2012, in dienst trad bij NEH. “Toen ik begon bij NEH waren er nog geen 40 medewerkers en bestond het beheerteam uit maar vijf mensen. Dat was overzichtelijk; de lijnen waren kort, je sprak elkaar in de gang en wist precies hoeveel projecten er draaide.” Vandaag de dag heeft Manfred een 26-koppig Beheerteam onder zijn hoede en is hij inmiddels Manager Infrastructuur & Beheer. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van alle componenten in de twee datacentra in Ede en Zwolle en voor de beschikbaarheid van de NEH diensten (binnen de afgesproken Service Level Agreement). Sinds ruim een half jaar heeft Manfred ondersteuning in zijn taken gekregen van collega Ad. Ad biedt ondersteuning door de dagelijkse resource toewijzingen op te pakken. “Door de grootte van het team, de verspreiding over meerdere locaties en de vele overleggen, was het voor mij niet meer mogelijk om deze taak naar voldoening uit te voeren, daarom heb ik hulp gekregen.


Maandagochtend gaat de wekker en dan?

“Dan stap ik rond 06.15u in de auto om, voor de files uit, om 07.00u op kantoor in Leusden te arriveren”. Manfred gaat graag beslagen ten ijs en heeft daarom meestal al voor vertrek zijn e-mail en agenda voor die dag gescand. “Maandag is vaak een overleg dag. Zo hebben we het operationeel overleg (OPS) waar alle managers en een directielid aanwezig zijn om kansen en knelpunten te bespreken en beslissingen te nemen. Een ander overleg die dag is het Change-Advisory Board (CAB), hier zijn alle operationele stakeholders bij om niet-standaard changes te beoordelen op volledigheid, risico en impact.” Door de week heen gaat er sowieso veel van Manfred zijn tijd naar overleggen met allerlei afdelingen of stakeholders. Omdat veel diensten op de gedeelde infrastructuur van de afdeling Beheer draaien, is hij vaak een gesprekspartner voor de andere afdelingen.


De coachende rol

Een hoop ingewikkelde materie! Naast alle technische zaken heeft Manfred ook een coachende rol richting zijn team. Een van de instrumenten die NEH bijvoorbeeld inzet ten behoeve van coaching is het bilateraal overleg, in de volksmond een “bila” genoemd. Tijdens deze gesprekken kijkt Manfred met een teamlid in een bepaalde periode terug en vooruit; wat ging er goed en wat kan er beter. Manfred: “Deze gesprekken zijn heel waardevol en geven de collega’s ruimte om in een veilige omgeving onderwerpen aan te dragen en bespreekbaar te maken.”


Rust, reinheid, regelmaat?

In Manfred zijn geplande agenda-afspraken zit wel een bepaalde regelmaat. Maar als er niets in de agenda staat, wordt de lege ruimte altijd opgevuld met de dagelijkse hectiek. “Er is altijd wat voor mij te doen”, aldus Manfred. “Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Er is een mooie mix tussen het coachen van het team en het meedenken in oplossingen voor de klant en onze organisatie.” Manfred vindt het naar eigen zeggen heerlijk om in georganiseerde chaos aan het werk te zijn, “Zolang er met enige regelmaat ook maar tijd is voor een rustige periode”.


When in Rome...

Het mooiste moment in mijn NEH tijd was toen wij in 2012 met z’n allen inclusief partner naar Rome gingen om het 15-jarige bestaan van NEH te vieren. Omdat ik pas recent in dienst was gekomen, was dit wel de ideale manier om de collega’s, partners en de NEH bedrijfscultuur op een ontspannende manier te leren kennen en samen te genieten van al het moois in Rome. Een onvergetelijk moment!


Let's call it a day!

En na een week hard werken, is daar het weekend! Tijd voor (ont)spanning! Op zaterdag vinden we Manfred langs de lijn van het hockeyveld, waar hij samen met zijn vrouw hun dochter aan staat te moedigen. Daarna duiken ze aansluitend regelmatig de stad in voor een lekker kopje koffie. Vervolgens nog even samen de laatste boodschapjes voor het weekend halen, en dan zit de zaterdag er alweer voor het grootste gedeelte op. Doen we het zondag rustiger aan? Nou, misschien. De zondag is een uitslaapdag voor het gezin. “We starten met het gezamenlijk ontbijt en daarna vertrek ik vaak naar de sportschool. Maar het kan ook zijn dat mijn team in het weekend werkzaamheden moet uitvoeren (Windows updates, calamiteiten etc.) en afhankelijk van de rol die ik dan heb, kan het ook zijn dat ik vanuit huis aan het werk ben.” 


Last but nog least, waarom willen mensen werken bij NEH?

“Er zijn mijns inziens een aantal redenen waarom mensen graag bij NEH zouden willen werken. Zo wil NEH bijvoorbeeld graag de “ICT van morgen” uitstralen en hierdoor wordt er veel geïnvesteerd in nieuwe en efficiëntere technieken. Dit spreekt nieuwe collega’s enorm aan! Daarnaast investeren wij in trainingen en bieden wij de ruimte om seminars te bezoeken. Ook dit vinden mensen erg prettig. Wij hebben veel specialisten in dienst die anderen graag helpen om te groeien. Het leuke is dat wij een klantenkring hebben die ons uitdaagt om ook buiten onze comfortzone te denken, dat maakt het interessant. Maar bovenal heeft NEH een mooie bedrijfscultuur met een positieve werksfeer en een mooie werkplek. Allemaal redenen waarom ik hier zelf alweer zeven en een half jaar werk!”