De Week Van Jan - Senior System Engineer

Gepubliceerd op: 06-05-2019

Voor deze editie gingen wij het gesprek aan met de enthousiaste rot in het vak: Jan. Hij werkt al sinds 1 april 2012 bij NEH, nu dus precies 7 jaar. “NEH was toen een echte familie-familie. Een tussenweg was er niet. Ik denk dat het ook de reden was waarom ik erbij moest. Ik hoorde bij de familie en ik matchte met iedereen”, legt Jan enthousiast uit.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je weer klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweken van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om onze klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Jan werkte voor NEH als ICT’er bij Woonbedrijf ieder1. Jan: “Ik ben daar in dienst gekomen met de opdracht om de ICT in 3 jaar tijd uit te faseren en buiten de deur te zetten. Dus eigenlijk gaven zij mij een baan met de opdracht om die baan te niet te doen. Ons team heeft de koppen bij elkaar gestoken en we zijn naar een bedrijf gaan zoeken. Toen kwam NEH op mijn pad. NEH zag snel hoe ik was, hoe ik ben en wat ik allemaal kan. En ik zag van NEH hoe zij werkten. Dat sprak me wel aan. Van het één kwam het ander. Het was niet eens een echte sollicitatie.”


Een echte senior
 

Jan zucht na de vraag over zijn rol bij NEH: “Ik heb lang over deze vraag nagedacht. Als functie ben ik Senior System Engineer, maar wat zegt dat dan? Ik denk dat ik hier wel een stuk senior ben, omdat ik ook echt een senior ben. Dan praat ik over leeftijd, ervaring, geduld en inzichten. Nog niet eens zozeer over het kennisgedeelte. Ik zou hier wel een vader kunnen zijn voor sommige mensen, dat komt omdat ik het geduld heb mensen uit te leggen hoe ze iets beter kunnen doen.” Deze mensenkennis heeft Jan door zijn werkervaring opgedaan. Al zegt hij liever: “Seniorentijd is wisdom throught the years.”

Kennis en werkervaring heeft Jan genoeg: “Bij NEH zit ik voornamelijk in de buitendienst. Dat betekent dat ik bij alle klanten kom. Ik ben betrokken bij elk voorkomend probleem, uitdaging of vernieuwing. De hoofdmoot ligt meer bij de switches en firewalls? aansluiten. En soms help ik ook even mee met de inrichting van werkplekken.”

Een bepaalde regelmaat in zijn werkzaamheden heeft Jan niet. Al geeft hij toe: “Ik zou wel graag nog vaker naar bepaalde klanten toe gaan. Soms loop ik even bij Jan Pieter binnen (algemeen directeur bij NEH) en dan zeg ik wat er goed gaat bij de klant én wat er beter kan. Ik wil dan het liefst meteen naar de klant toe om diegene verder te helpen en. Gelukkig krijg ik ook wel de vrijheid om dat te doen.”


Jan kent Google
 

Wanneer het druk is, springt Jan bij waar nodig: “Ik denk dat ik de meest inzetbare persoon ben binnen NEH. Van werkplek tot beeldscherm en in de Cloud, ik zeg nergens ‘nee’ tegen. Dat weten collega’s ook. En weet ik iets niet, dan los ik het alsnog op. Ik doe er alleen iets langer over. Wat iemand in een halfuur kan, daar doe ik dan 3 dagen over. Maar ik los het wel op: ik ken Google! Wij zijn een setje.”

Al heeft zo’n breed inzetbaar persoon toch ook zijn specialismes. Trots vertelt Jan: “Mijn specialisme is de EVault-omgeving. Al ligt dat tegenwoordig wel meer bij het Beheer. Van EMA ben ik de enige die alles weet, maar dat ben ik langzaam aan het afbouwen.”

Jan is de eerste die toe kan geven dat ook ‘seniors’ wel eens een foutje maken: “Ik roep altijd als eerst dat ik het fout gedaan heb: ‘Joh ik ben het geweest! Je hoeft niet meer te zoeken, stop de persen!’ De verantwoordelijkheid van mijn fout draag ik elke dag met mij mee. Ik kan dan twee dingen doen: mijn mond houden en dan is iedereen aan het zoeken. Of ik kan meteen toegeven wat er fout is gegaan en dan kunnen we dat oplossen.”


Maandagochtend gaat de wekker en dan?
 

Het weekend gebruiken om bij te tanken zit er voor Jan niet in. Vaak zijn er migraties gepland of is hij wel met een project bezig. Als de wekker op maandagochtend gaat weet Jan dan ook heel goed wat hij moet doen. Lachend hij: “Zodra de wekker gaat, draai ik me nog een keertje om! Maandagochtend is voor mij het moment om even het weekend te compenseren.”

Voorop staat dat Jan eigenlijk altijd beschikbaar is: “Ze kunnen me 24 uur per dag bellen. En ik neem ook op. Als je hier misbruik van maakt, dan hoor je dat wel van me. Behalve als je op zaterdag belt voor een biertje, dan kom ik meteen.” Wanneer Jan te druk is en niet zijn telefoon op kan nemen, kun je altijd zijn voicemail inspreken. “Ik zeg in mijn voicemail dat ik binnen 24 uur terugbel, dus dan doe ik dat ook. Daar ben ik wel echt van.”


Overduidelijke aanwezigheid
 

De vraag waar klanten Jan van kennen is voor hem heel eenvoudig. Lachend geeft hij toe: “Mijn enthousiasme natuurlijk. Mijn vrolijkheid denk ik ook wel. Zeker bij de klanten waar ik vaker kom.” Jan’s aanwezigheid blijft ook bij zijn collega’s niet onopgemerkt. Jan grapt: “Als ik op kantoor ben, gaan de deuren dicht! Ik kan ook heel bedeesd zijn. Maar ken je me eenmaal, dan kom je niet meer om mij heen.”

Over zijn mooiste moment bij NEH is Jan duidelijk: “Met het 15-jarig bestaan van NEH gingen wij met het hele bedrijf naar Rome. De gezelligheid begon al in het vliegtuig. Op vrijdag vlogen we heen en zondagmiddag kwamen we terug. Het was een weekend vol leuke momenten en ik heb erg gelachen met mijn collega’s.” Dat is ook meteen een reden waarom mensen bij NEH willen werken. “NEH is één grote familie”, aldus Jan.


Weekend begint met F1
 

“Mijn weekend begint eigenlijk zodra de eerste vrije training start van de Formule 1. Op zaterdag is de kwalificatie en dan eindelijk op zondag de wedstrijd.” Het maakt niet uit hoe vroeg de wedstrijd start. Jan zit er klaar voor. “Voor en na de wedstrijden doe ik vaak nog de laatste administratieve klussen. Op maandag gaat er vaak een klant ‘live’ na een migratie en dan moet Beheer alle meters klaar hebben staan.”

Toch zijn er ook weekenden dat Jan niet werkt. “Dan zit ik onder de veranda, speel ik spellen met de kinderen en doe ik de barbecue aan. Ik maak ook graag muziek en af en toe hebben we een optreden.” Pas had Jan nog een optreden in Ermelo. En welk instrument hij dan het liefst speelt? Dat is voor Jan gesneden koek: “Slagwerk ligt me wel.”


Ben jij de nieuwe collega van Jan?
 

We zoeken een Service & Support Engineer Device Management die net zo enthousiast is als Jan. Bekijk hier de vacature.