De Week Van Henny - Trots erelid van de "Bende van Vijf"

Gepubliceerd op: 04-02-2019

Voor deze De Week Van gingen we het gesprek aan met trots ‘Bende van Vijf’-lid Henny. Als één van vijf oprichters is Henny al meer dan 21 jaar met hart en ziel betrokken bij NEH en van die passie is nog niets verdwenen: “Ik geniet elke dag en dat meen ik echt.”

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je weer klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweken van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Op 1 september 1997 werd NEH opgericht door Jan Pieter Cleveringa, Gerrit Kroes, Ben van Schaik, Frans Helderman én Henny Lammers. Deze vijf mannen, gekscherend de Bende van Vijf genaamd, begonnen met het detacheren van zichzelf aan opdrachtgevers: “Ik zat al bij de Wavin in Hardenberg. Frans, Gerrit en Ben waren gedetacheerd bij andere bedrijven en Jan Pieter bouwde het bedrijf op qua commercie.”

“Met onze bende van vijf werken we al meer dan 30 jaar samen, zonder ruzies. Dat heeft te maken met het feit dat we allemaal verschillend zijn, dat we onze eigen taken hebben en daar ook blij mee zijn. Je moet doen waar je goed in bent en blij van wordt.”


Van de operationele kant naar de klant kant
 

Al gauw begon NEH te groeien, waardoor Henny zich in mindere mate met de techniek bezighield: “Een jaar na de oprichting van NEH vroeg Cordis Europa mij als projectleider, waardoor ik de overstap maakte van techneut naar projectleider. Dit zit eigenlijk ook wel in mijn genen. Er werd direct een bepaalde mate van ondernemerschap gevraagd. Iets wat ik van kleins af aan al heb geleerd van mijn vader en opa, die beiden ondernemers waren.”

Naast projectleider werd Henny, samen met Gerrit, Operationeel manager bij NEH. “Vanuit deze functie hebben wij samen de operationele afdeling vormgegeven, waaronder de Servicedesk en de afdeling Beheer. Na verloop van tijd heeft Gerrit die taak volledig op zich genomen en ben ik meer de klantkant opgegaan, in de rol van Service Level Manager.”


Je zegt weleens dat je de mooiste baan bij NEH hebt
 

“En dat is ook echt zo! Meer dan 90% van mijn gesprekken bij klanten zijn positief. We zijn actief in een fantastische, eerlijke en oprechte branche. Ik geniet elke dag en dat meen ik echt.”

Als verantwoordelijke voor de service levels draagt Henny zorg voor vele operationele documenten, procedures/afspraken met klanten en derde partijen. Het mooiste van zijn werk vindt hij echter de klantbezoeken: “Ik bewaak de dienstverlening door elk kwartaal bij de klant te zijn en te luisteren. De actiepunten die hieruit voortkomen bewaak ik, zodat we de dienstverlening kunnen blijven optimaliseren.”

Wat Henny merkt is dat de afspraken die je tegenwoordig met klanten en derde partijen maakt, veel uitgebreider en concreter zijn dan vroeger: “We willen alles borgen, dat hoort echt bij de tijd. Hierdoor is het administratieve deel van mijn functie veel omvangrijker geworden. Als Service Level Manager wil je echter bij de klant zitten, zodat je elkaar recht in de ogen kunt kijken. In zo’n gesprek kun je pas echt ervaren of je het qua dienstverlening goed doet.”

Henny is dan ook blij dat er nog nooit een conflict is geweest met een klant dat op papier uitgevochten moest worden: “Een SLA leg je na de ondertekening in een kluis en die hoort daar nooit meer uit te komen. Service Level Management komt neer op vertrouwen en dit moet je bewijzen. Wat ik daarom altijd fijn heb gevonden, is dat ik in het KTO altijd goed scoor. Vertrouwen komt ook hier weer naar voren. Ik ben er voor de klant en als dit gewaardeerd wordt, dan geeft dat een goed gevoel. Op basis van vertrouwen is alles makkelijker.”


De man zonder stress, behalve…
 

Dat er weleens iets fout kan gaan weet Henny natuurlijk ook als één van de besten: “In principe ken ik geen stress, dit omdat ik mijn werk leuk vind. Echter, als er eens een verstoring optreedt waarbij de klant zijn werk niet meer kan doen, dan is dat natuurlijk heel vervelend. In zo’n geval probeer ik direct met de klant in contact te komen om snel tot heldere communicatie te komen, hoe laat het ook is en waar ik ook ben! ’s Avonds, ’s nachts, op vakanties, het maakt mij niet uit, ik zie dat echt als een belangrijke taak van een Service Level Manager (24/7). En ja, dat kan bij mij nog wel eens tot een verhoogde adrenaline leiden.”

Voor de buitenwereld kan Henny zomaar eens als “wat gestrest” overkomen, bijvoorbeeld als hij bellend door het pand sjeest van de ene naar de andere collega. “Ik ben erg gedreven en soms moet ik daarin wel geremd worden. In mijn enthousiasme kan ik weleens erg snel gaan, dat is mijn valkuil. Ik kan met 30 dingen tegelijk bezig zijn zonder overzicht te verliezen, maar stress ken ik eigenlijk niet. Mijn vrouw vraagt zich weleens af waar ik de energie vandaan haal, maar die is er gewoon.”


In het kort, een kijkje van dag tot dag
 

Ga in gesprek met Henny en binnen no-time is er een uur voorbij, waarin Henny vol passie spreekt over 21 jaar NEH met anekdotes over alle mooie dingen die in die 21 jaar zijn gebeurd. Maar hoe ziet de gemiddelde week van Henny er nou precies uit?

“Maandag is mijn kantoordag. Kwart over 5 gaat dan de wekker en ben ik binnen een paar seconden uit bed. Ik maak me klaar en vertrek iets over half 6, waardoor ik een uurtje later op kantoor ben. Dan start ik mijn systemen op, ga koffie halen, eet een snee brood en lees de krant. Daarna start ik met het bijwerken van mijn mail, overleggen met collega’s en de dag loopt vanzelf. Dinsdag maak ik altijd een lange dag. ‘Dan heb ik veel tijd’, zeg ik altijd. En op de andere werkdagen ben ik veel bij klanten te vinden.”

“Op zaterdag ben ik vaak in de tuin te vinden en ga rond 15.00 uur een aantal uurtjes sporten. In de zomer betekent dit de Sallandse Heuvelrug in om 10/12 kilometer te lopen en in de winter loop ik wat meer op de weg. Dit doe ik al heel lang en minimaal twee keer in de week, om zo mijn buikje op een bescheiden niveau te houden. Zondag is standaard uitslapen. Daarna zijn we eigenlijk met van alles bezig. Lekker klungelen, familiebezoekjes, met z’n tweeën erop uit, golfen etc.”


Eén van de mooiste momenten bij NEH
 

In 21 jaar NEH heeft Henny het één en ander meegemaakt. Veel successen, prachtige verhalen en mooie mensen, maar ook uitdagingen en verdriet. Om dan ook te vragen naar één van de meest memorabele momenten lijkt een onmogelijke opgave, echter had Henny snel het antwoord: “Toen het 20 jaar NEH boek klaar was en ik de gehele inhoud gelezen had, dat vond ik een heel mooi moment.”

“Op dat moment werd ik bewust gemaakt van alles wat we met elkaar hebben mogen meemaken in de afgelopen jaren. Waar ik zelf trots op ben is dat onze eerste stap richting de woningcorporatiebranche mede bij mij ligt. De wereld hangt samen met toevalligheden, zoals ook het eerste contact met Hugo Lemke (toen nog bij Woningstichting Hellendoorn). Dit contact vormde de springplank richting de branche, waar wij nu marktleider zijn. Dat is toch mooi!?”


Waarom willen mensen werken bij NEH?
 

Als praktijkexaminator voor een ICT-opleiding in Amersfoort wist Henny enkele jaren geleden een aantal ‘pupillen’ in huis te halen. “En die werken hier nog steeds met veel plezier. We zijn een mensenbedrijf en doen ons uiterste best om te luisteren naar onze mensen, ze op de plek te zetten waar ze het leuk vinden en een passende carrière te bieden.

“Dat we een mensenbedrijf zijn roep ik al 20 jaar. We zijn afhankelijk van mensen, dát is onze dienstverlening en dáár doen we het voor. Dit uit zich bij de mate van begrip die we tonen, als het bijvoorbeeld om privékwesties gaat. We helpen waar dat mogelijk is en bieden medewerkers de ruimte om zaken te verwerken of weer op de rit te krijgen. Want alleen zo kun je ervoor zorgen dat mensen happy zijn in hun werk en optimaal presteren.”

“Met het wat groter worden van NEH als organisatie moet je oppassen dat het ‘familiegevoel’ wel blijft bestaan. Gelukkig zie je wel dat mensen elkaar nog steeds goed weten te vinden. Ik probeer, hoe groot we ook worden, iedereen te blijven kennen. Zo kan ik schouderklopjes geven aan mensen die dit verdienen en ze te motiveren als iets beter kan.”


Wil jij onderdeel worden van de NEH club?
 

Leuk om te horen! Als groeiende organisatie zijn wij namelijk constant op zoek naar nieuwe collega’s. Kijk hier eens of er een mooie vacature voor jou tussen zit. Spreken we je snel?