De Week Van Hennie - Receptioniste bij NEH

Gepubliceerd op: 06-05-2020

Hennie’s werkdagen beginnen meestal hetzelfde, maar zien er naarmate de dag vordert allemaal anders uit. Voor de nieuwe ‘De Week Van’ pakten wij de telefoon en spraken wij met één van de weinige collega’s die in deze coronatijd nog trouw het fort in Leusden bewaakt.

Wij belden met Hennie, één van onze lieve receptionistes, alom bekend en geprezen om haar vrijdagmiddag fruitsalades. Ook wij waren namelijk wel benieuwd hoe het gaat in Leusden, nu nagenoeg het voltallige NEH personeel al weken thuis werkt.

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweek van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Laten we beginnen bij het begin; en dat was voor Hennie 21 mei 2015. Hennie’s buurvrouw (Merle, manager Back Office bij NEH) vroeg Hennie of zij bij kon schieten op haar werk. Een receptioniste was langdurig uitgevallen en extra handjes waren gewenst. Hennie werkte op dat moment al parttime bij een ander bedrijf, maar kon de extra uren wel wegschrijven in haar agenda. Zo begon haar carrière bij NEH, met enkele uren per week de telefoon aannemen, e-mails beantwoorden en koffie verzorgen. “Uiteindelijk was de klik zo goed, dat mij in 2017 een vaste aanstelling werd aangeboden voor twee en later drie dagen per week”, aldus Hennie. “Toen het drie dagen werden, heb ik mijn andere baan opgezegd. Bij NEH was veel meer variatie in de werkzaamheden, dus de keuze was snel gemaakt”. En zo ging NEH van twee naar drie receptionistes.


Het mooiste aan mijn baan 

Nog maar vijf jaar geleden zag NEH er heel anders uit. Het personeelsbestand was veel kleiner en volgens Hennie werd een deel van de eerste verdieping nog helemaal niet gebruikt (waar nu de Servicedesk is gevestigd). Heel wat uitbreiding dus en Hennie spreekt ze op een dag natuurlijk bijna allemaal. “Dat is ook het leuke, je regelt niet alleen van alles, maar bent ook nog eens een luisterend oor voor alle collega’s. Als mensen even van hun plek willen, even de benen strekken, even een snoepje halen, dan komen ze naar de receptie. Het sociale contact is groot! Elke dag is een feestje, en ook privé hebben collega’s onderling heel leuk contact."


Wat trek jij morgen aan?

Dinsdag, donderdag en vrijdag zijn Hennie haar werkdagen. Een nieuwe werkdag begint eigenlijk al de avond van te voren. “Ik hang ’s avonds al van alles klaar qua kleding en accessoires, dan hoef ik daar ’s morgens niet over na te denken; douchen, aankleden en klaar.” De dames van de receptie hebben een gezamenlijk groepsapp waarin van alles wordt besproken, zoals bijvoorbeeld de dresscode voor de volgende dag. “Dan sturen we ’s avonds een appje: goh ik doe morgen zwart/rood aan. De afgestemde kleding, het verzorgde uiterlijk, dat waarderen collega’s enorm. Dan krijg je de volgende dag te horen “Hee, jullie hebben dezelfde kleuren aan, wat leuk!”. We overleggen hier niet elke avond over hoor, en soms hebben we zonder overleg wel eens toevallig dezelfde kleuren aan!” Hennie vertelt dat ze, sinds ze bij NEH werkt, veel meer aandacht heeft voor zichzelf. Bij haar vorige werkgever kwam ze op een dag niemand tegen: “Ook al kwam ik in mijn pyjamabroek, niemand die mij daar zag”. Tegenwoordig is zij natuurlijk, samen met de andere receptionistes, het visitekaartje van NEH, het eerste aanspreekpunt. Hierdoor ontwaakte de styliste in haar en is verzorging nu weer heel belangrijk geworden. “Ik neem zelfs een parfumpje mee naar kantoor en check op een dag regelmatig in de spiegel of alles nog netjes zit. Dit is zoveel leuker om te doen en je voelt je ook veel lekkerder.”


De waan van de dag

Hennie’s werkdagen beginnen meestal hetzelfde, maar zien er naarmate de dag vordert allemaal anders uit. “Voordat we op kantoor komen gaat één van ons soms even langs de postbus. Deze wordt bijna niet meer gebruikt, maar we controleren hem nog wel af en toe. Wie er langs gaat, sluiten we ook kort in onze groepsapp." Vervolgens begint Hennie ’s ochtends met het openen van haar ‘winkeltje’, zoals ze het zelf gekscherend noemt. “Dan is mijn eerste route naar buiten naar de brievenbus voor de kranten en post. De kranten leg ik in de kantine neer, ik pak het verse fruit en dit zet ik netjes bij de ingang. Vervolgens check ik of de keukens op orde zijn en gaan de luxaflex open in de spreekkamers. En dan kijken we wat de dag ons brengt. Wij houden de algemene mailbox bij, beantwoorden de telefoon, bestellen lunches voor bezoek, houden de keukens op orde, bestellen vers fruit voor collega’s, regelen de stoelmassage planning, bestellen kantoorartikelen, bestellen taart voor speciale gelegenheden bij klanten... je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of wij regelen het. Geen dag is hetzelfde!” En dan Hennie’s specialiteit, de vrijdagmiddag fruitsalades. “Ja, dat is eigenlijk uit nood geboren. Op vrijdagmiddag was er soms zoveel fruit over dat we het begonnen uit te delen; aan collega’s, aan schoonmakers… neem maar mee naar huis! Op een dag dacht ik, ik maak er gewoon een salade van. En dat viel enorm in de smaak! Sindsdien is het bijna traditie op vrijdagmiddag.”


Andere tijden

Hennie vertelt ons dat haar werkzaamheden in coronatijd toch wel heel anders zijn; afstand van collega’s, afstand van koeriers. “Gemiddeld zijn er op een dag tussen de zeven en tien collega’s binnen, in hun eentje op een afdeling. We bestellen geen fruit meer, geen lunches, geen vulling voor de koelkasten, etc. Omdat er bijna niemand op kantoor is, zijn de voornaamste werkzaamheden die voor ons overblijven de mail en telefoon beantwoorden en wat kleinere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld schoonmaken. Af en toe druppelt er een collega binnen die een eigen scherm of bureaustoel komt ophalen voor thuis. Voor de rest is het, net zoals overal in Nederland, erg stil geworden in Leusden.”


Hoe ziet jouw weekend eruit?

Dat kan bijna niet missen, heel rustig natuurlijk? “Maar normaal gesproken heel wisselend! Mijn man en ik vinden het hartstikke leuk om naar een optreden van een bepaalde big band te gaan waar een goede vriend van ons in speelt. Daar gaan we al jaren naartoe. Hij zou eigenlijk binnenkort bij ‘Amersfoort Jazz’ spelen, die stond bij ons dus ook op de agenda. Dat is nu even uitgesteld. Verder vinden we het fijn om gewoon naar de stad te gaan om een terrasje te pakken. Of lekker om het huis heen keutelen niks doen, vind ik ook heerlijk. We fietsen graag en mijn man heeft een motor, daar doen we samen ook wel eens een ritje op. Vroeger reed ik zelf ook, ik had zelfs éérst mijn motorrijbewijs en pas daarna mijn autorijbewijs.”


Waarom willen mensen werken bij NEH denk je?

“Wat mij betreft is NEH een geweldige werkgever, heel betrokken waar veel mogelijk is. Als ik het vergelijk met mijn vorige werkgever; daar stond een simpel koffie apparaatje en met geluk kon je tussen de middag een cup-a-soupje nemen. Bij NEH kan veel meer, je kunt alles pakken uit de koelkast, een eitje bakken, een complete maaltijd tussen de middag maken. Vers fruit, barbecues een buffet na elke kwartaalvergadering; er wordt zo goed voor de collega’s gezorgd!”