De Week Van Evan – System Engineer bij NEH

Gepubliceerd op: 01-04-2019

Voor deze editie gingen we het gesprek aan met Evan. Deze nuchtere ‘Niekarker’ werkt inmiddels alweer 11 jaar bij NEH: “Ik vind het mooi om te zien dat veel mensen hier lang blijven werken. Dat zegt dat meerdere mensen NEH echt een fijne werkgever vinden. Je hebt vrienden om je heen gecreëerd en we staan echt klaar voor elkaar. Dat zegt ook wel echt iets over wie NEH is.”

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je weer klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweken van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om onze klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

Na enkele jaren servicedesk ervaring te hebben opgedaan bij verschillende opdrachtgevers vond Evan het tijd voor een volgende stap. Bij zijn detacheringsbureau gaf hij aan naar een andere organisatie te willen, waar hij geen servicedesk meer zou zijn: “Vragen als ‘hoe maak ik mijn letters dik in Word?’, die had ik wel genoeg beantwoord. En wat denk je, toen ik bij NEH begon kreeg ik op dag 1 een telefoon in mijn handen gedrukt. Toch weer servicedesk.”

“Na mijn eerste dag bij NEH belde ik mijn detacheringsbureau, dat ik had aangegeven geen servicedesk meer te willen. Ze vertelden mij dat dit een geavanceerde servicedesk was, met de vraag of ik het toch wilde proberen. Voor ik het wist werd ik door klanten gebeld over VPN-verbindingen, Sonic Wall configuraties en nog veel meer. Wat ik niet wist vroeg ik aan Ben (één van de oprichters), want die wist alles. Hoe dan ook was één ding zeker, hier kon ik nog een hoop leren. Dus ik was tevreden.”


Meegroeien met een groeiende organisatie
 

Evan kwam binnen als één van twee servicedesk medewerkers: “Ik kwam binnen als nummer 15 bij NEH, nu zijn we meer dan 100 man groot. Het grootste verschil is naar mijn idee de groei in professionaliteit. Vroeger hadden we een kast, met daarin een map per klant. Als een klant belde pakte je de map en keek je hoe je verbinding moest maken met de omgeving van de klant. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen. Deze mappen heeft Ben nog, gewoon om af en toe te kunnen kijken waar we vandaan komen als organisatie.”

Na een jaar detachering werd Evan overgenomen door NEH en twee jaar later vond hij het alweer tijd voor een volgende stap, maar wel binnen de organisatie. De stap ging richting een functie die nog niet bestond: “Henny was destijds mijn teamleider en ik vertelde hem dat ik het tijd vond voor een nieuwe stap; ik wilde tweedelijns worden. Op deze manier kon ik de ruimte voor mijzelf creëren om de moeilijke meldingen op te pakken. Henny gaf aan dat ik zelf het functieprofiel mocht opzetten, om aan te geven hoe ik het voor mij zag. Zo ontstond de tweedelijns servicedesk bij NEH.”

“Weer twee jaar later was ik steeds meer engineerswerk aan het doen, zoals de installatie van applicaties (tegenwoordig ondergebracht bij afdeling applicatiebeheer). Dit vond ik een mooie volgende stap en deze mocht ik ook zetten. Inmiddels ben ik vijf jaar system engineer en hierin heb ik echt het werk gevonden wat ik heel leuk vind om te doen.”


Maandagochtend gaat de wekker en dan?
 

Als jonge vader heeft Evan op maandag een verbazingwekkend rustig begin van de week: “Maandag is een relaxte ochtend voor me. Mijn vriendin is die dag thuis en staat op tijd op voor onze zoon. 8 uur gaat mijn wekker. Even douchen, broodje eten en dan om half 9 richting de zaak. Als ik om 9 uur binnenkom kijk ik eerst in mijn agenda. Meestal is deze volgepland met langdurige projecten, maar soms zijn er ook wel kleine klusjes die even tussendoor moeten.”

“Gedurende de ochtend kijk ik ook altijd even in TOPdesk om te kijken welke meldingen er op mijn naam staan. Vaak zijn dit maar één of twee meldingen, aangezien dit transities zijn of bijvoorbeeld het opbouwen van een nieuwe klantomgeving. Hiervoor maak ik altijd gebruik van een matrix, eigenlijk het echte overzicht van mijn werkzaamheden. ”

“Op andere dagen geldt eigenlijk dezelfde werkwijze, waarin de matrix de rode draad is van alles wat ik doe. De variatie zit veelal in ad hoc klusjes, of in diverse fases van een project. De enige constante uitzondering is vrijdag, waar ik vier uurtjes thuiswerk en dan een papamiddag heb.”


Naar de klant toe of in contact met de klant
 

Evan vindt het maar wat fijn dat de matrix een duidelijke structuur biedt, niet om de minste reden dat dit ook bij de klant duidelijkheid schept: “In het geval van een nieuwe ICT-omgeving inventariseer ik altijd samen met de klant welke applicaties er draaien, welke hardware aanwezig is etc. Deze gegevens verwerk ik in een lijst, waarna we samen kijken wat er moet blijven en wat er weggaat. Dit vormt eigenlijk de basis van een migratie naar de nieuwe ICT-omgeving.”

“Naast een wekelijks telefonisch overleg met de klant, heeft deze ook altijd inzicht in de matrix. Zo kan hij zien waar wij mee bezig zijn, wat eventuele derde partijen doen en wat er van de klant zelf verwacht wordt.”

Naar de klant toegaan komt minder vaak voor legt Evan uit: “Het grootste deel van mijn werkzaamheden kan ik op afstand uitvoeren. Naar de klant toegaan gebeurt wanneer we een kick-off houden met de projectmanager. Wanneer we richting het einde van een project testdagen met eindgebruikers hebben. Tijdens het go-liveweekend én in de dagen hierna om nazorg te bieden.”

De dagen na een livegang zijn voor Evan altijd bijzondere dagen: “Na elke migratie hebben we nazorgdagen. Hier staan we voor eindgebruikers klaar om vragen te beantwoorden of even te helpen met het opstarten van het nieuwe systeem. Vaak zijn mensen jarenlang aan iets gewend, dus dan is het leuk om te horen dat ze de nieuwe omgeving erg snel en mooi vinden.”


Weekend is voor het gezin
 

Op de vraag hoe het weekend van Evan eruit ziet is de eerste reactie “veel slapen”. Al lachend wuift hij de opmerking weg: “Eigenlijk begint elke dag rond half zeven al. Dan hoor ik die kleine alweer vragen “papa autopelen?” en dat doe ik dan ook lekker.”

“In principe ben ik in het weekend veel met mijn gezinnetje”, vervolgt de duidelijk trotse papa. “We zijn altijd wel leuke dingen aan het doen; zwemmen, kinderboerderij, speeltuintje. En ’s Avonds? Voetbal kijken (Evan is een echte PSV-fan) of lekker met mijn vriendin uiteten en daarna met een speciaal biertje op de bank een filmpje kijken. Dat kan ik echt waarderen.”

In de tijd die Evan nog over heeft vindt hij het leuk om te tennissen: “Dit doe ik sinds drie jaar met een maat, waarbij we goed fanatiek zijn geworden. Samen spelen we wedstrijden en dan ook echt voor de ranking. Vorig jaar wonnen we bijna alles in ranking 8. Dit jaar spelen we tegen 7, 6 en 5. Dit is wel echt een ander niveau, we hebben tot nu toe alle vier de potten verloren. Dit biedt weer een mooie uitdaging om beter te worden.”


De reden om bij NEH te werken
 

Vraag een nuchtere Niekarker waarom hij het fijn vindt bij zijn werkgever en het eerste antwoord wat je krijgt is: “Het is hier gewoon goed.” Echter blijkt uit de daaropvolgende toelichting dat het wel iets meer is dan dat: “Het is hier echt laagdrempelig. Ik heb bij grote bedrijven gewerkt, waar iedereen in pak loopt en je soms niet eens willen groeten. Hier maakt het niet uit of je een directeur of manager bent. Je bent allemaal gelijk aan elkaar, want we zetten echt samen iets neer.”

“Daarbij krijg je bij NEH veel verantwoordelijkheid, vrijheid én er is vertrouwen. Simpel uitgelegd; het maakt niemand iets uit hoe laat je begint, eindigt, waar je werkt of wat ook, als je goed werk doet en resultaten levert ben je gewoon goed bezig, dat is de insteek.”


Ben jij de nieuwe collega van Evan?
 

We zoeken een Service & Support Engineer Device Management die net zo enthousiast is als Evan. Bekijk hier de vacature.