De Week Van Egon - Projectmanager bij NEH

Gepubliceerd op: 28-12-2018

Deze editie van ‘De Week Van’ staat in het teken van Egon, projectmanager bij NEH met als aanvullende rol change management. Naast het feit dat uit alles blijkt dat we praten met een projectmanager, wordt één ding al snel duidelijk; deze man zit niet graag stil…

Maandagochtend, de wekker gaat. Tijd om op te staan en je weer klaar te maken voor een nieuwe week. In deze blogserie staan we stil bij de werkweken van NEH’ers. Wie zijn de mensen achter NEH? Wat doen zij dag in, dag uit? En hoe zetten zij zich in om klanten zo goed mogelijk te ontzorgen?

“1 december 2007 ben ik bij NEH begonnen als junior systeem beheerder”, begint Egon enthousiast. “Na een jaar werd ik systeembeheerder en weer een jaar later was ik teamleider beheer. Nog weer anderhalf jaar later kreeg ik de kans om projectmanager te worden en dat doe ik nu zes jaar. Eind 2014 pakte ik de rol op van security officer (lees: één dag per week) en vanaf december 2018 is dit change management.”

Je kunt wel zeggen dat Egon met een flitsende start een mooie groei heeft doorgemaakt bij NEH. De weg naar NEH toe past overigens precies in dit beeld.


Hard werken, leren door naar anderen te kijken en goed luisteren
 

Egon is een doorpakker pur sang. Op school doorliep hij niet de “standaard” route, wat uiteindelijk resulteerde in fulltime werken vanaf zijn 18e zonder diploma op zak. Maar rustig aan een paar centen verdienen, dat zat er niet in: “Ik vond alles belangrijker dan school. Als iets mijn interesse had, dan ging (en ga) ik er voor 120% voor. Vroeger waren dit bijvoorbeeld computers, wat maakte dat ik geen discipline had in schoolwerk.”

“Vanuit een parttime baantje in een meubelzaak kreeg ik de kans om fulltime aan de slag te gaan. Dit was tijdens de opkomst van mobiele telefoons, waardoor ik iedere week in de telefoonzaak te vinden was om de nieuwste modellen te bekijken. Op een gegeven moment zeiden ze daar ‘moet jij hier niet gewoon komen werken, je weet meer van die telefoons dan wij’. En zo geschiedde. In die winkel heb ik 1,5 jaar gewerkt. Eerst als verkoper, vervolgens als assistent shopmanager en toen als shopmanager.”

Doorgroeien binnen een organisatie past Egon blijkbaar goed, want hier hield het niet op. “Na 1,5 jaar maakte ik de overstap van de winkel naar de ICT-afdeling. Eerst helpdesk, toen tweedelijns support en vervolgens naar ICT analist. Deze functie vervulde ik totdat ik bij NEH terecht kwam. Ik omschrijf mezelf altijd als autodidact. Van leren moet ik het, zoals gezegd, niet perse hebben. Dus leer ik door veel naar anderen te kijken en door goed te luisteren.”


Hoe NEH op het pad kwam
 

Hoewel Egon het goed naar zijn zin had, was er toch een omslagpunt om de overstap naar een nieuwe werkgever te maken. “Mijn vorige werkgever maakte veel gebruik van ingehuurde medewerkers. Eén van die medewerkers was Marvin Moes, die weer een vriend had die bij NEH werkte. Marvin ging weg bij zijn werkgever en ging naar NEH in Leusden, waarna ik nog altijd goed contact met hem had.”

Een aantal maanden na de overstap van Marvin werd Egon gebeld door (Bende van Vijf-lid) Henny. “Of ik bij NEH wilde komen werken was de vraag. Mijn kop stond er door wat interessante projecten op dat moment niet naar, maar ik zei ‘bel me over een paar maanden maar terug’. Dit gebeurde op een vrijdagmiddag. Ik had Microsoft examen gedaan in Utrecht toen Henny mij belde. Vanuit Utrecht was het 20 minuten rijden, dus dat heb ik direct gedaan. Hier heb ik een uurtje gepraat met Henny, waarna ik vijf dagen later met Jan Pieter en Gerrit alles rond heb gemaakt. Anderhalve maand later kwam ik in dienst.”


NEH, al 11 jaar jouw werkgever
 

“Jazeker. NEH is een leuk en warm bedrijf, heel persoonlijk, met korte lijnen. Iedereen heeft de wil om er iets goeds van te maken. Je werkt samen aan dingen en je wordt gezien als individu. Je krijgt kansen en kunt constant blijven groeien als je dat wil.”

In 11 jaar tijd is er natuurlijk wel het één en ander veranderd bij NEH. “Dat klopt wel. Maar de cultuur in het bedrijf is altijd hetzelfde gebleven. Voor mij typisch zijn de koffieautomaat gesprekken, over meer kunnen praten dan werk, open deuren, de ramen in het pand die alles open en toegankelijk maken. We zijn echt heel veel groter worden. Toen ik binnenkwam waren we met iets meer dan 20 man, nu 100. Dit merk ik vooral in de professionalisering van een hoop zaken én de kennis die is aangevuld.”


En nu dan. Maandagochtend gaat jouw wekker…
 

“Mijn wekker gaat om 5:25 uur, waarna mijn tweede wekker om 5:30 uur gaat. Dan ren ik onder de douche door, pak mijn boterhammen uit de koelkast (vooraf gesmeerd) en om 5.50 uur zit ik in de auto naar Leusden, daar ben ik dan rond half 7. Hier praat ik bij met wat collega’s, drink koffie en behandel mailtjes uit het weekend. Vervolgens is het lijstjes doorlopen voor change management, om te zien of er zaken stokken in het proces. Daarna bepaal ik wat de acties van dag en week worden.”

Ook vindt er iedere maandag een change management overleg plaats. “Lopen de processen goed? Halen we onze KPI’s? Hoe is de overdracht vanuit andere afdelingen?” etc. Na de pauze - elke dag wandelt Egon een half uur flink door - rij ik op dit moment terug naar Apeldoorn. Daar ben ik bezig met de migratie van een klant naar hun nieuwe ICT-omgeving. Op de maandag hebben we voortgangsoverleg waar we actiepunten, planning, risico’s en aankomende besluiten bespreken.”


En op andere dagen?
 

“80% van mijn werk is regelmaat. Als project manager moet je altijd rust uitstralen en georganiseerd zijn. Dat is een karaktereigenschap die je nodig hebt, anders wordt het een moeilijke baan. Dat betekent ook dat ik gedurende de week veel overleg voer, uiteenlopend van PM-overleg tot skypecalls met partners voor interne en externe projecten.”

“Als voorbeeld nemend het PM-overleg. Hier gaat het de ene week over lopende zaken, resources, planningen en alles afstemmen. Waar het de andere week over kwaliteit, documenten updaten en kwaliteit verhogen in de breedste zin van het woord gaat. Verbeterslagen doen wij altijd in samenwerkingen met andere afdelingen bij NEH. Verschillende mensen werken aan design en standaarden. Nieuwe technieken, diensten en ideeën onderzoeken we, waarbij we kijken naar het belang voor klanten.”


Mannenavond, gezin, fietsen en barbecueën
 

Het managen van projecten is duidelijk op het lijf van Egon geschreven. Ook tijdens het weekend weet hij zijn tijd optimaal te benutten. “Iedere vrijdag is vaste mannenavond. Dan spreek ik af met mijn drie beste vrienden voor een potje poker, keukentafel kletserijen, bankhangen en tv kijken of bij mooi weer op het terras.

“Zaterdagochtend heeft mijn dochter zwemles, maar meestal gaat mijn vrouw mee. Dan spring ik op de fiets om kilometers te maken. Na de zwemles gaan we leuke dingen doen, hebben we afspraken met vrienden en doen we klusjes in en rond het huis.”

Zondagochtend ga ik bijvoorbeeld met mijn dochter fietsen en doen we met het gezin, afhankelijk van de avond ervoor, leuke dingen samen. Omdat mijn dochter ook naar de Russische school gaat - de vrouw van Egon komt van origine uit Rusland - moet er op zondag ook huiswerk gedaan worden. Meestal fiets ik dan nog een rondje of ik steek de barbecue aan. Barbecueën is echt een hobby. Ik vind het heerlijk om lekkere dingen te maken. Vlees, vis, groente, experimenteren. Soms ligt een stuk vlees er de hele dag op.”


Oh ja! Van Apeldoorn naar Leusden… op de fiets
 

Het kwam al even naar voren. Egon pakt regelmatig de fiets. Maar dit doet hij dus ook regelmatig vanuit Apeldoorn naar NEH en vanuit zijn pure project management gedachte is dit best logisch. “Eén van de manieren om slim om te gaan met reistijd, is als ik daar sporttijd van kan maken. Als ik om 6.05 uur op de fiets stap ben ik om half 8 op de zaak. Eind van de middag weer een terugrit van 1,5 uur, dan ben ik voor het eten thuis en heb ik de hele avond voor mijn gezin, terwijl ik wel 3 uur gesport heb die dag.”


Wil jij onderdeel worden van de NEH club?
 

Leuk om te horen! We groeien als kool en zijn daarom op zoek naar nieuwe collega’s op verschillende afdelingen. Kijk hier of er een mooie vacature voor jou tussen zit.