Vidomes professionaliseert cameratoezicht, NEH adviseert en verzorgt connectiviteit

Vidomes cameratoezicht NEH SonicWall Alphatron Security
Gepubliceerd op: 23-11-2021

Vanuit een strategisch thema ‘In ’t oog, in ’t hart’ werkt men bij Vidomes hard aan een schone en veilige leefomgeving, zodat huurders nog prettiger wonen.

Om complexen en buurten leefbaar te maken en te houden, kennen ze verschillende maatregelen. Eén daarvan is cameratoezicht. Omdat camera’s een waardevol verlengstuk van onze ‘ogen en oren in de wijk’ zijn, investeren we flink in deze vorm van toezicht, aldus Vidomes. Zo heeft Vidomes vroegtijdig NEH als ICT-partner gevraagd te adviseren hierin.

In hun nieuwsbrief meldt de woningbouwcorporatie er het volgende over.

Vidomes heeft al jaren in een aantal complexen bewakingscamera’s hangen. We beschikten echter niet over eenduidige criteria voor plaatsing. Wanneer gaan we wel of niet over tot camerabewaking? En welke complexen komen ervoor in aanmerking? Tegelijkertijd hadden we verschillende camerasystemen met een verschillende werking en bediening en vaak zonder onderhoudscontract. Was er een camera stuk, dan wisten we dat vaak pas wanneer we beelden nodig hadden. Alle reden om aanschaf, onderhoud, beheer en toezicht in één keer goed te regelen via het project ‘Camerabewaking in Complexen’.

Aandacht voor privacy
Rond de camerabewaking in complexen hebben we nu beleid vastgesteld. Duidelijk is nu waar en wanneer we camera’s in een complex plaatsen. Verder hebben we de niveaus van camerabeveiliging en randvoorwaarden beschreven.

Dankzij de camera’s kunnen we meer signaleren, zonder altijd fysiek aanwezig te zijn in onze complexen. Dat neemt niet weg dat we de privacy van onze bewoners en medewerkers graag respecteren. Om de ongewenste gevolgen van cameratoezicht te beperken, hebben we maatregelen genomen, zoals beveiliging van het camerasysteem, autorisatie en het ‘loggen’ bij toegang tot de beelden en vaste bewaartermijnen van beelden. Via bordjes informeren we iedereen dat er camera’s hangen.

Camerasysteem, videomanagementsysteem en beheer
Via een aanbestedingsprocedure hebben we digitale camera’s ingekocht met opname- en verbindingsapparatuur. Ook selecteerden we een videomanagementsysteem, waarmee geautoriseerde medewerkers altijd, overal en op verschillende apparaten de camera’s kunnen bedienen en de beelden kunnen bekijken. Verder maken we gebruik van een service- en monitoringsysteem van onze cameraleverancier. Dit betekent dat alle apparatuur 24/7 gemonitord wordt. We hebben met de leverancier afspraken gemaakt over de respons op storingen en de hersteltijden. Ook Vidomes zelf heeft toegang tot dit systeem.

Stap voor stap sluiten we complexen aan op het monitoringsysteem
Vidomes heeft NEH als ICT-partner vooraf gevraagd te adviseren inzake het netwerktechnische gedeelte. In samenwerking met Alphatron Security, de cameraleverancier, is in september begonnen met de oplevering van de eerste locaties, waarbij NEH verantwoordelijk is voor de connectiviteit. Op elke locatie zorgt NEH voor een passende internetverbinding, wat in wooncomplexen soms een uitdaging is, met een SonicWall firewall voor een optimale bescherming van buitenaf. De netwerk engineers van NEH zorgen voor de veilige koppeling met het Cloud management platform. Via device management krijgen de bevoegde medewerkers de softwareclient op hun Microsoft Surface geïmplementeerd, waarmee beelden op afstand bekeken kunnen worden.

NEH ontzorgt Vidomes zoveel mogelijk op dit vlak - in goede samenwerking met Alphatron Security." Stap voor stap worden complexen aangesloten op het monitoringsysteem. Tegen de zomer van 2022 moet alles klaar zijn. Daarin worden het Vidomes hoofdkantoor en al haar werken-in-de wijk-locaties meegenomen.

Uniek: Vidomes is de 1e corporatie met een complete cameratoezichtregeling
Met het afronden van het cameraproject is Vidomes de eerste woningcorporatie in Nederland, die het cameratoezicht op zo’n complete wijze heeft geregeld. Dus met een deskundige system integrator als beheerder, preventief en correctief onderhoud, goede garantie, de mogelijkheid om op te schalen als de leefbaarheid in een complex daarom vraagt, geborgde vervanging aan het einde van de levensduur van de apparatuur en gedocumenteerde informatie. Vidomes is dan ook met recht trots op het eindresultaat!

Over Alphatron Security
Alphatron Security is dé specialist in het ontwikkelen en toepassen van Video- en Securitymanagement systemen voor beveiliging en observatie van ruimtelijke omgevingen, personen, gebouwen en industriële processen. Alphatron Security wordt gedreven door de continue ambitie om met creativiteit, kennis en gedrevenheid systemen te ontwikkelen die uniek zijn in de branche. We streven naar perfecte integratie en aansluiting bij de behoeften van onze opdrachtgevers. Dat maakt ons uniek.

Over SonicWall
SonicWall is al 30 jaar actief in het beveiligen van bedrijfsnetwerken wereldwijd. De nieuwe zakelijke realiteit van een gefragmenteerd bedrijfsnetwerk, waar meer en meer mobiel en op afstand gewerkt wordt en ‘IoT’ een vlucht neemt, zorgt voor de nodige uitdagingen op het gebied van IT-beveiliging. SonicWall Boundless Cybersecurity biedt een geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing die dit soort risico’s eenvoudig het hoofd kan bieden.

Over NEH Shared Services
NEH, uit Leusden, is sinds 2004 gespecialiseerd - en is inmiddels marktleider - in het outsourcen van kantoorautomatisering van woningcorporaties. Met diensten als kantoorautomatisering in de Cloud zorgen wij ervoor dat medewerkers van onze corporaties altijd, overal en op elk device veilig kunnen werken.

Vernieuwend, proactief en vooroplopend op het gebied van informatiebeveiliging en gebruikersadoptie. Daardoor hebben ruim 70 corporaties hun ICT in zijn geheel bij NEH ondergebracht waarbij visie op - en invoering van de moderne werkplek met moderne middelen als Microsoft Office 365, Teams en SharePoint onderscheidend zijn.