Updates: Waarom zijn ze zo belangrijk?

Gepubliceerd op: 15-09-2021

Wil je ook veilig en up-to-date kunnen werken op je device? Installeer dan de updates. Waarom is updaten urgent? Hier kunnen meerdere redenen voor zijn.
Wanneer je de software op je device (pc, laptop, smart phone etc.) niet regelmatig bijwerkt met updates, kunnen virussen vrij spel hebben, omdat mogelijke beveiligingslekken in deze verouderde software nog niet gedicht zijn. 

Internetcriminelen spelen hier op in, doordat veel mensen vergeten om hun software te updaten. Vooral door het besturingssysteem of antivirussoftware niet te updaten, loopt je device gevaar. Verschillende soorten virussen en malware worden gericht ontwikkeld op deze beveiligingslekken.

Wanneer er een nieuwe software update wordt uitgebracht, wordt gecommuniceerd welk beveiligingslek hiermee wordt gedicht. Internetcriminelen weten zo vrij nauwkeurig waar zij zich moeten richten tijdens het ontwikkelen van malware.

Kwetsbaarheden repareren
Last van een trage computer of loopt die geregeld vast? Dit kan veroorzaakt worden door een bug. Het is dan belangrijk om te kijken of alle updates zijn uitgevoerd en of er wellicht nieuwe updates zijn. Veelal verhelpt dit het probleem, tenzij het device zelf verouderd is en niet krachtig genoeg is voor de nieuwste, soms zware, software.

Elk software bevat kwetsbaarheden (bugs), die het mogelijk maken voor cybercriminelen om schade te berokkenen of de controle over je devices te krijgen. Via beveiligingsupdates worden deze kwetsbaarheden gerepareerd (bugs fixes) en is je software weer helemaal up-to-date.

Nieuwste functionaliteiten
Daarnaast zijn updates nodig om de software op je computer bij te werken naar de meest recente versie. Je beschikt dan over de nieuwste functionaliteiten en je krijgt ondersteuning van de leverancier. Een functionaliteitsupdate is zelden urgent, maar het is wel slim om deze te installeren.

De gebruikers zien vaak geen verschil, omdat het updaten ‘achter de schermen’ plaatsvindt. Daarom kan men het soms als overbodig of tijdrovend ervaren om de nieuwste updates te installeren. Soms betreft het een combinatie van updates. Het is daarom raadzaam beschikbare updates zo snel mogelijk te installeren. Op die manier gebruik je altijd de veiligste en meest actuele versie van je software.

Een zogeheten beveiligingsupdate (security patch) is vaak urgent en dient zo snel mogelijk uitgevoerd te worden.

TIP 1: Regelmatig IT-systemen herstarten
Herstart regelmatig je IT-systemen. Dan weet je zeker dat je IT-systemen worden bijgewerkt en alle updates geïnstalleerd zijn. Dit geldt ook voor je tablet en smartphone.

TIP 2: Klik de melding van een belangrijke update niet weg!
Zet desnoods de update in je agenda en installeer de update op een moment dat het wel schikt.