Op 7 september organiseerde NEH een dag in het teken van security. Aanleiding was mede het 25 jarig bestaan van NEH. Door de recente hacks in de corporatiesector staat security inmiddels hoog op de directieagenda bij veel woningcorporaties. In het prachtige AFAS Theater schitterde een zeer sterke line-up van een viertal bijzondere sprekers.
“Informatief, interessant, imponerend, zó actueel en eindelijk eens een dag die niet door commercie gedreven is”, waren slechts enkele, van de vele, enthousiaste reacties.
Nadat de directie van NEH de dag had geopend, kwamen maar liefst vier inspirerende sprekers aan bod, allemaal gerelateerd aan het hoofdonderwerp (cyber)security.
Pim Takkenberg (Directeur bij Northwave) vertelde hoe hackers te werk gaan en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Met praktische tips een een sprekend voorbeeld werd een beeld geschetst hoe hackers binnen komen, hoe ze te werk gaan en vooral ook hoe je je kunt wapenen tegen dreigingen van cybersecurity. Een tip die snel en eenvoudig kan worden verwezenlijkt: Kies een wachtwoord van minimaal 12 karakters, stop ze in de digitale kluis en gebruik vooral verschillende wachtwoorden voor de vele aanmeld- en inlogopties.
Margriet Sitskoorn (Hoogleraar in de Klinische Neuropsychologie) sprak over de psychologische effecten; Wat doen deze bedreigingen met mensen en hoe kunnen we daarmee omgaan? Interessante inzichten hoe ons brein werkt en hoe we allemaal (on)bewust worden beïnvloed. Ze liet iedereen ervaren hoe makkelijk je hersenen te beïnvloeden zijn en hoe anderen hier gebruik/misbruik van maken. Gelukkig legt ze ook uit hoe je je hiertegen kunt wapenen, zodat ze beter zijn toegerust voor de wereld van vandaag.
Peter van Uhm (Voormalig Commandant der Strijdkrachten) boeide de muisstille zaal over crisismanagement en de rol van leiders. Zijn 'unity of effort': alle kennis en ervaring inzetten om doel te bereiken is van groot belang, net zoals zijn tips om de crisis door te komen - mits goed en tijdig voorbereid. Zijn boekentip: 'De jongen, de mol, de vos en het paard' is zeker de moeite waard.
Marco Gianotten (Oprichter & directeur onderzoeks- en adviesbureau Giarte) nam ons mee naar de mogelijk nieuwe wereld van IT, outsourcing en klantbeleving. XLA zet de mens en beleving centraal en stuur op gedrag en dat past uitstekend naast de SLA. Zijn filmtip op YouTube: "It's not about the nail" is heel herkenbaar.
Elke lezing heeft ons weer met de voeten in de realiteit gezet en bewust gemaakt dat cybersecurity hoog op de agenda staat!
Dank aan alle bezoekers en sprekers, samen hebben we een hele bijzondere herinnering gemaakt.