NEH houdt het hoofd koel als de temperatuur fors oploopt

Gepubliceerd op: 17-08-2022

Omdat de temperaturen buiten opliepen tot ver boven de dertig graden, werd het in het datacenter van NEH warmer en warmer…

Wichel Velleman, Senior Systeembeheerder bij NEH, kreeg een geautomatiseerde melding dat de DELL Edge server te warm werd in het datacenter van NEH. De eerste trigger werd oranje, een indicatie dat de temperatuur boven de veertig graden uitkwam.

Toen heeft Wichel direct Pure Storage gebeld, met de vraag wat de temperatuur range is voordat systemen uitvallen. Zij hebben de hele avond en nacht de temperatuur gemonitord en Wichel op de hoogte gehouden. De temperatuur was drieënveertig graden van de Pure Storage (opslag) en gelukkig is die niet verder gestegen.

Na een telefoontje naar de standby dienst van het datacenter bleek dat de hoofdairco niet goed functioneerde. Toen is Wichel onmiddellijk naar het datacenter van NEH gegaan in Zwolle. Daar aangekomen, bleek de hoofdairco inmiddels te zijn uitgevallen. De tweede airco werd vol ingeschakeld, echter had die onvoldoende capaciteit, waardoor de temperatuur snel opliep. Het dak buiten en het plafond binnen werden maar liefst zeventig graden en dat om twee uur ’s nachts!

Het airconditioningsbedrijf, dat gespecialiseerd is in het koelhouden van datacenters, installeerde twee noodairco’s, die overgebracht werden vanuit Arnhem en dat duurde even voordat ze er waren. Het plan hiervoor was om de hoofdairco te koelen, zodat die weer zou gaan werken. Helaas lukte dit plan niet. Wichel heeft toen geopperd om een airco in de ‘koude straat’ te zetten, bij de juiste ingang van de servers. De temperatuur in de ‘koude straat’ was inmiddels ook al opgelopen tot 43 graden op dat moment. Vervolgens zijn er enkele huis-tuin-en-keuken ventilatoren neergezet, maar die hielpen ook niet.

Toen werden door een manager twee grote professionele ventilatoren besteld van ca. een meter zeventig in omtrek. Nadat die waren geïnstalleerd, bracht dit wel de broodnodige verkoeling en al snel ging de temperatuur naar beneden. Hierdoor sprong de hoofdairco weer aan en die begon gelukkig weer met koelen. Inmiddels was het al kwart voor vier uur ’s nachts!

Na bijna een uur daalde de temperatuur dusdanig, dat de DELL Power Edge weer een groen signaal gaf, een teken dat de temperatuur zich weer in de juiste range bevond en de servers goed gekoeld werden.

Toen alle lichten op groen stonden, is Wichel naar huis gegaan. Thuis heeft hij op afstand nog ingelogd en zag hij dat alle seinen op groen stonden en het veilig was. De klok gaf inmiddels al half zes aan en was het tijd om naar bed te gaan en te rusten na een zeer gespannen nacht.

Een hele, hele dikke pluim voor Wichel Velleman, die er zo persoonlijk voor heeft gezorgd, dat alle systemen bleven werken voor onze klanten. Het resultaat is dat er nul meldingen zijn gedaan door onze klanten, dus ze hebben er gelukkig niks van gemerkt en er géén hinder van ondervonden! Een mooi staaltje klantgerichtheid 3.0!