Criminelen zijn steeds vaker online actief. In tijden van (gezondheids)crisis en online samenwerken (thuiswerken) is het voor hen nog aantrekkelijker om online actief te zijn. Hier zijn tien tips voor veilig thuiswerken!
Er worden thuis de nodige verbindingen aangelegd om op afstand te kunnen werken en werknemers zoeken naar gratis tools om te kunnen beeldbellen en samenwerken met collega’s. Veilig thuiswerken, hoe doe je dat?
Het zijn bijzondere tijden; we werken met z’n allen zoveel mogelijk thuis en proberen gezond te blijven. Corona houdt ons in z’n greep. Sommige werkgevers hadden zich reeds lange of korte tijd klaargemaakt voor de Moderne werkplek waarbij collega’s plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken, anderen lopen nog één of zelfs meerdere stappen achter. Welke zaken zijn altijd belangrijk om in acht te nemen als je veilig vanuit huis wilt werken?
Wij delen 10 eenvoudige tips. Zorg namelijk voor:
Het gebruik van (video)chatdiensten Heeft jouw organisatie nog geen Microsoft Teams om veilig mee te beeldbellen en te chatten? En is het in verband met het doornemen van privacygevoelige gegevens echt noodzakelijk om een dergelijk beveiligd middel in te zetten? Ga alsjeblieft bewust om met eventuele alternatieven, consumentenapps zoals FaceTime, Skype, WhatsApp of Signal. Microsoft heeft omwille van het coronavirus een trial van zes maanden ter beschikking gesteld voor maximaal 1.000 medewerkers per organisatie. NEH kan jouw organisatie helpen Teams te activeren, waardoor je de beschikking krijgt over Microsoft Teams. Neem hierover contact op met jullie Accountmanager.
Ontvang je e-mails die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn? Klik niet op links, open geen bijlagen en vul geen gegevens in! Het is bekend dat cybercriminelen de coronacrisis misbruiken door phishingmails te versturen, zogenaamde nepmails met bijvoorbeeld informatie over het coronavirus. Cybercriminelen proberen hiermee gegevens te ontfutselen of malware op jouw computer te installeren. Krijg je zo’n mail binnen? Meld het dan bij jullie ICT-afdeling of de Service & Support afdeling van NEH.
Daarnaast is de inzet van e-learnings (via onze partner BeveiligMij) om bewustwording en gedragsverandering onder collega’s te creëren ook heel interessant. Maandelijks krijgen deelnemers een aflevering over een bepaald onderwerp met betrekking tot cybercrime en worden hierover, in voor iedereen begrijpelijke taal, geïnformeerd. Zij worden niet getoetst op kennis, maar op hun gedrag. Zo kunnen zij aangeven hoe zij momenteel omgaan met het betreffende onderwerp, hoe zij dit willen veranderen na het volgen van de aflevering en welke hulp(middelen) zij hierbij nodig hebben. Informeer naar deze Awareness e-learnings bij jullie Accountmanager van NEH.
Tip: maken jullie al gebruik van de e-learnings van BeveiligMij? Er is nu ook een leerzame Veilig Thuiswerk aflevering beschikbaar.
NEH zet alles op alles om haar klanten zo goed en veilig mogelijk door deze coronacrisis heen te loodsen. Heb je vragen, aarzel niet en neem contact op met jouw Accountmanager of de NEH Servicedesk via 033 4343085.