“Snel, online en op elk gewenst moment onze huurders helpen”

Gepubliceerd op: 08-06-2020

Digitalisering staat bij veel woningcorporaties hoog op de agenda in 2020. Zij steken veel energie in de vernieuwing van ERP, het verbeteren van klantprocessen en het verhogen van klanttevredenheid. Zo ook de Apeldoornse woningcorporatie Ons Huis. Wij spraken met Bjorn Böhmer - Projectleider ICT, en Veronique Penninkhof - Functioneel beheerder, bij de organisatie.

Klaar voor digitalisering

In Apeldoorn zijn ze  druk bezig met het digitaliseren van hun diensten. Zo stond het effectief en efficiënt thuiswerken voor de tweede helft van dit jaar op de projectenkalender. Door alle coronamaatregelen en het verplicht thuiswerken van alle medewerkers moest Ons Huis hierin sneller schakelen dan gepland. Bjorn legt uit hoe zij dit aanpakten: “Bij ons werkte veel collega’s erg papiergericht. Op bureaus lagen veel mappen en dossiers. Verschillende afdelingen hebben met de komst van Corona meteen stappen gezet om digitaal te werken, zoals het werken met de trial van Microsoft Teams. Wij willen dit nu doorpakken en kijken naar alle mogelijkheden.”


Nieuwe app

Begin dit jaar hebben Bjorn en Veronique het project ‘de Woningaanvaardings App’ afgerond. Deze app ondersteunt de organisatie bij het opleveren van huurwoningen. Waar voorheen de contractondertekening van een woning bij Ons Huis op kantoor plaatsvond, kan dit nu eenvoudig via een tablet in de woning zelf. De huurder krijgt een rondleiding in de woning, bekijkt de huidige staat, noteert de aandachtspunten en kan vervolgens meteen tekenen. De huurder ontvangt direct het contract en het opleverrapport van de woning in zijn of haar mailbox. Vanwege alle coronamaatregelen is het nog niet mogelijk geweest om samen met een toekomstige huurder de woning door te nemen.

Daarnaast maakt Ons Huis momenteel gebruik van een app die het mogelijk maakt om coronaproof een vooropname van een opgezegde woning te doorlopen. De huurder maakt foto’s van de woning die meteen bij de opzichter binnenkomen en beoordeeld kunnen worden. Op deze manier kunnen huurders in deze tijd toch hun huis goed opleveren en kan Ons Huis digitaal en van afstand ondersteunen.


Huurdersportaal

Binnenkort gaat het nieuwe huurdersportaal live. Op deze manier wil Ons Huis de digitale generatie ook goed kunnen ondersteunen. Bjorn verduidelijkt: “De digitaal vaardige generatie wil immers snel, online en op elk gewenst moment geholpen worden.” Om aan deze wens te voldoen heeft Ons Huis partners nodig die daar een bijdrage in kunnen leveren. Tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken, is een term die de revue passeert. Met de nieuwe kantoorautomatisering van NEH kan Ons Huis efficiënter werken. Door in de toekomst met de laptop, Surface of tablet te gaan werken, kunnen ze meer tijd besteden aan maatwerk voor hun huurders.  

“Wat het werk bij Ons Huis leuk maakt?” Daar weet Veronique wel antwoordt op: “De afwisseling van het werk en de dienstverlening naar je huurders toe. Wij willen goede dienstverlening leveren en daardoor heb ik een functie waarin ik veel mag uitzoeken. Ons Huis staat er altijd voor open om via een efficiëntere werkwijze alle huurders nog beter van dienst te kunnen zijn.” 


Over Bjorn en Veronique

Bjorn werkt sinds drie jaar als Projectleider ICT bij Ons Huis en is verantwoordelijk voor alle ICT gerelateerde projecten. Veronique is vorig jaar gestart als Functioneel beheerder en zit uitstekend op haar plek in Apeldoorn. Met veel ervaring bij andere corporaties, heeft ze genoeg kennis opgebouwd om deze functie helemaal eigen te maken.