Dat beveiliging van data belangrijk is, weet inmiddels iedereen. Er is genoeg over gesproken, geschreven, er zijn wetten op gemaakt, waakhonden ingesteld, boetes uitgedeeld en ga zo maar door.
Persoonsgegevens, bedrijfsdata, het zijn allemaal kwetsbare elementen waar we voorzichtig mee om moeten gaan. Maar Corona lijkt roet in het eten te gooien.
COVID-19 knaagt niet alleen aan onze fysieke gezondheid, maar ook aan onze economische gesteldheid. De deur van veel ondernemingen zit al maanden op slot en omdat er weinig tot geen inkomsten zijn, moet er gesneden worden in de uitgaven. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van ondernemingen in Verenigd Koninkrijk, Amerika, Frankrijk en Duitsland daarom hun budgetten voor onder andere security budget hebben verlaagd. Dit lijkt wellicht een logische eerste stap, maar het zou de láátste stap moeten zijn die een onderneming zet. Bedrijven zijn nu namelijk meer dan ooit vatbaar voor hacks die desastreuze gevolgen met zich mee kunnen brengen, denk bijvoorbeeld aan gijzelsoftware.
We zijn (plotseling) collectief vanuit huis gaan werken, waardoor (gevoelige) bedrijfsinformatie via een online verbinding gedeeld moet worden. Is er voldoende beveiliging? Trappen medewerkers niet in de valstrikken van internetcriminelen, zonder de sociale controle van collega's die normaal gesproken tegenover hen zitten? Je moet nu over elke handeling zelf beslissen. Sparren met collega’s is lastiger geworden. Is deze verbinding veilig en kan ik klantgegevens delen? Is deze e-mail betrouwbaar en kan ik op deze link klikken? Internetcriminelen zien onze kwetsbaarheid en spelen er slim op in.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 46% van de werknemers al minstens één cyberaanval heeft gezien sinds het begin deze coronaperiode. In maart noteerde het internationale onderzoeksbureau binnen enkele weken een groei van meer dan 600% in aanvallen met betrekking tot het Coronavirus. Het voornemen van veel bedrijven ligt op het vlak van in de toekomst vaker thuiswerken. Tijdens Corona zijn alle thuiswerkverbindingen namelijk (versneld) aangelegd, wat mogelijkheden biedt voor de toekomst. Reden te meer om de beveiliging permanent goed op orde te hebben.
NEH biedt in samenwerking met haar partner BeveiligMij zogenaamde “nulmetingen” aan; een meting/onderzoek onder alle collega’s binnen een organisatie die in kaart brengt hoeveel het personeel weet over wat cybercrime, en wat hun huidige gedrag is. Een complete nulmeting inclusief rapportage en adviezen is af te nemen voor slechts € 100,- per organisatie (< 100 medewerkers). Een slim vertrekpunt voor een organisatie die optimaal bestand wil zijn tegen internetcriminelen.