7 tips voor een sterk wachtwoord

Gepubliceerd op: 02-01-2023

Sterk wachtwoord
Een wachtwoord is de sleutel om toegang te krijgen tot een account. Zoals je thuis de deur goed op slot doet, wil je ook cybercriminelen buiten de deur houden. Daarom is het van groot belang wachtwoorden te gebruiken, die niet te raden of te kraken zijn.

Om een sterk wachtwoord te creëren, is het verstandig om de volgende tips hierin mee te nemen. 

 1. Kies voor een combinatie van de volgende karakters:
           * Kleine letters (a-z)
           * Hoofdletters (A-Z)
           * Cijfers (0-9)
           * Speciale tekens (zoals: #$%&*?!)
 1. Hoe meer tekens je gebruikt, hoe beter het wachtwoord.
  Lengte is zelfs belangrijker dan de complexiteit. Optimaal is een wachtwoordzin van minimaal 12 tekens. De reden achter dit standpunt is dat een langer wachtwoord simpelweg meer rekenkracht vereist om te kraken en dat is iets waar de meeste hackers niet over beschikken.
 1. Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord.
  Cybercriminelen stelen wachtwoorden op websites met een lage beveiliging en proberen datzelfde wachtwoord en gebruikersnaam te gebruiken in een veiligere omgeving zoals bankwebsites.
 1. Wijzig je wachtwoord regelmatig.
  Stel een automatische herinnering in om je wachtwoorden van je e-mail, online banking en betaalsites te wijzigen. Doe dit minstens om de drie maanden en kies daarbij iedere keer een uniek wachtwoord.
 1. Vermijd wachtwoorden met tekens in de gebruikelijke volgorde.
  Dus ‘admin2022’, '12345678', ‘welkom123’, 'wachtwoord', ‘qwerty’ etc. vallen af. Hackers maken gebruik van speciale software, die snel dit soort wachtwoorden kunnen achterhalen.
 1. Vermijd ook persoonlijke informatie.
  Gebruik dus niet de naam van jezelf, familie of huisdier, geboortedata, woonplaats, kenteken etc. Deze informatie is vaak te achterhalen online en kan zo gekoppeld worden.
 1. Gebruik een wachtwoordzin.
  Denk hierbij ook aan de eerste tip. Bedenk een zin, pak vervolgens de eerste letter van elk woord en begin de zin met een hoofdletter. Bijvoorbeeld: 'Ik woon in Leusden in een appartement huisnummer 25!' wordt dan ‘IwiLieah25!’ Of sla je favoriete boek open en selecteer een lang woord. Bijvoorbeeld ‘aardbei’ op pagina 125 in regel 12. Je wachtwoord kan dan ‘12544rdb3i12!’ zijn (waarbij je meerdere klinkers vervangt door cijfers).

Wachtwoord managers
Er zijn veel soorten wachtwoord managers beschikbaar (KeyHub, Lastpass) die jou helpen met onthouden van al je wachtwoorden. Dan onthoud je alleen het wachtwoord van deze tool en die vult vervolgens de rest voor jou in. Zorg dan wel dat je er eentje kiest met tweestapsverificatie.