6 tips om het maximale uit jouw thuiswerkplek te halen

Gepubliceerd op: 27-10-2020

De tweede golf van het coronavirus is een feit. We zitten er momenteel middenin. Het advies van de Rijksoverheid luidt nog steeds: ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan.’ Dat betekent dat we daarom het maximale uit onze thuiswerkplek proberen te halen. Toch zijn er thuis omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden voor een optimale en snelle thuiswerkplek. 

 1. Verplaats je wifi router

  Een wifi router is het kastje dat het internetsignaal naar jouw apparaten verzendt. Meestal vind je de wifi router in de meterkast. NEH raadt aan de wifi router op een plek te zetten waar het kastje zo vrij en hoog mogelijk staat. Apparaten die ook op radiogolven werken, zoals een magnetron of babyfoon, kunnen het signaal verzwakken. Mocht de wifi router ook een antennes hebben, richt deze dan verschillende kanten op. 

 2. Gebruik 5 GHz 

  De routers van tegenwoordig hebben bijna allemaal de dual band functionaliteit. Dit betekent dat je zowel het 2.4 GHz als het 5 GHz kanaal kunt gebruiken. Met het 5 GHz kanaal is een hogere internetsnelheid mogelijk. Enig nadeel is dat het bereik wat minder sterk wordt. Via deze link wordt door de Consumentenbond uitgelegd uit hoe je in de instellingen wijzigt.

 3. Bekabelde verbinding 

  Mocht je de pc, laptop of Surface aan kunnen sluiten op een bekabelde internetverbinding, doe dit dan. Bekabeld internet geeft nog steeds een beter en constanter signaal dan de router. 

 4. Doe de speedtest 

  Via deze test kun je testen of jouw internetsnelheid even hoog is als je provider belooft. Mochten de waardes niet kloppen, dan kun je contact opnemen met de provider. Een grote kans dat zij het probleem kunnen oplossen of een sneller pakket leveren. 
   
  NEH raadt deze snelheid aan voor het thuiswerken: 
  Internet upload > 20 mbps 
  Internet download > 20 mbps 
  Ping <100 ms 
  Jitter < 30 ms 
   
  Als je alleen of met z’n tweeën woont is deze snelheid voldoende. Maar nu veel mensen thuiszitten, kan het zomaar zijn dat jij en je partner en/of kinderen tegelijkertijd online willen zijn. Als je écht intensief internet gebruikt, doordat je veel zware bestanden downloadt, je partner constant aan het videobellen is en je zoon tegelijkertijd een Netflixfilm kijkt, is het verstandig om minimaal 50 Mb/s aan te houden. 
   
 5. Houd je werkplek voor jezelf 

  Deel je een huis met meerdere personen, zoals met je gezin of huisgenoten en maken zij ook wel eens gebruik van jouw device? Voorkom dat zij toegang krijgen tot bedrijfsgegevens. Zeker met thuiswerken is het goed om extra aandacht te hebben voor informatiebeveiliging. Klanten van NEH genieten de luxe dat hiervoor op technisch vlak alles goed ingeregeld is. Denk aan mogelijkheden voor een volledig beheerde werkplek en Multi-Factor Authenticatie. Wees extra alert op phishing en andere valse e-mails én zet een code op de laptop zodra je de werkplek verlaat.

 6. Videobellen zonder camera 

  Voor een videogesprek met meerdere collega’s raad NEH een minimale beschikbare snelheid van 2/4 Mb’s aan. Hapert je beeld tijdens het gesprek? Sluit eerst alle onnodige programma’s. Hapert het nog steeds? Kies er dan voor om te videobellen zonder camera. Dan kun je nog wel deelnemen aan het gesprek, maar heb je een minder zware verbinding nodig.  


Hoe gaat thuiswerken bij jou?
 

Heeft jouw organisatie alles al in werking gesteld om thuiswerken te faciliteren? Of ga je graag eens in gesprek met één van onze consultants om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken? 

We horen het graag van je via het contactformulier.